Vesti
Društvo

Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz

Oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, izjavio je da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, prenosi Tanjug.

Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz
Dejan Pavićević (Foto Tanjug)

Pavićević je za Udruženje novinara Srbije rekao da se po Briselskom sporazumu prelazak novinara ne najavljuje "apsolutno nikad".

"Ovo važi isključivo za najviše državne zvaničnike. Ja sam od početka u kontaktu sa ekipom RTS-a, o ovom slučaju upoznate su odmah sve strane. Mi ćemo sada tražiti od Brisela da preduzme konkretne korake, jer je ovo flagrantno kršenje Sporazuma, slobode kretanja i prava novinara na slobodu izveštavanja. Ovo je anticivilizacijski čin i tražićemo da se to prekine", rekao je Pavićević, saopstio je UNS.

Urednica emisije “Pravo na sutra” Svetlana Vukomirović kazala je za RTV Kim da su im se nadležni na prelazu Jarinje tačno u pola 12, četvrtog dana, prvi put obratili i kao razlog zabrane ulaska na Kosovo, naveli da su trebali 72 sata ranije da budu u kontaku sa oficirem za vezu Dejanom Pavićevićem.

“Upravo smo dobilo obrazloženje da smo trebali 72 sata ranije da se javimo oficiru za vezu Dejan Pavićevu, što je naravno smešan razlog, jer smo mi bili u kontaktu od ponedeljka, koji se borio da mi prođemo prelaz u uđemo na Kosovo”, objasnila je Vukomirović.

Ona napominje da je zabrana ulaska nedopustiv i neodgovoran čin od strane institucija u Prištini.

Ekipa RTS-a se nakon četiri dana provedenih na Jarinju vraća za Beograd.

Podsetimo, više od dvadesetak novinara se tokom jučerašnjeg dana u znak podrške okupilo na Jarinju i zatvaranjem puta pokušali da ukažu na kršenje slobode medija.

Petković: Omogućiti medijima da nesmetano obavljaju svoju profesiju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da odluka vlasti u Prištini da novinarskoj ekipi Radio televizije Srbije koja snima emisiju "Pravo na sutra" zabrani ulazak na teritoriju Кosova, predstavlja "flagrantan primer samovolje i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava od strane Prištine, ali i sporazuma postignutih u Briselu", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković je kazao da se ni u jednom dokumentu "ne navodi da su mediji dužni ili obavezni da svoju posetu pokrajini najavljuju, ni Beogradu ni Prištini, niti su shodno tome, propisani bilo kakvi rokovi".

"O najnovijim potezima Prištine i zabrani ekipi emisije "Pravo na sutra" da izveštavaju sa КiM obavestio sam i Brisel i očekujem promptnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama Evropska unija", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Zaključuje se da se medijima mora omogućiti da nesmetano, bez zastrašivanja, pritisaka i bilo čije samovolje obavljaju svoju profesiju u cilju istinitog informisanja javnosti.

 Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021