Vesti
Društvo

Patrijarh: Srbija bez Kosova, mrtvac bez duše

„Šta je Srbija bez Kosova i Metohije, to je mrtvac bez duše i srca. Samo sa Kosovom i Metohijom jeste sveta Srbija“, rekao je patrijarh srpski Irinej nakon svete liturgije u Gračanici.

Patrijarh: Srbija bez Kosova, mrtvac bez duše
Manastir Gračanica (Foto Kim)

U porti manastira Gračanica, povodom Vidovdana, sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve služilo je svetu arhijerejsku liturgiju.

 “Budimo braćo i sestre jedinstveni, snaga naša je samo u jedinstvu, ali u dobru. Mogu ljudi biti jedinstveni u nečemu što nije dobro, što je zlo. Ne u tome, nego u onome što je dobro. Zato braćo Kosovci i Metohijci nemojte se svađati, nego budite jedinstveni u duhu u mislima i Gospod će biti sa nama. To je poruka crkve vaše“, rekao je patrijarh srpski Irinej obraćajući se prisutnima.


Na liturgiji u Gračanici prisustvovao je veliki broj vernika, kako sa Kosova, tako i iz centralne Srbije i regiona. Među okupljenima danas nije bilo visokih predstavnika vlasti republike Srbije.

Službi je prisustvovao manji broj poslanika SPS-a, kao i predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Po završetku litugrije, predstavnici SPC dodelili su odlikovanje Svetog Save humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“, a majkama sa petoro dece ordenje „Majka devet Jugovića“.

 Ostale vesti

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022
Istekao rok za prijave kandidata za direktora “Inex Šar planina Brezovica”
Rok za prijave na konkurs za radno mesto upravnog direktora “Društvenog preduzeća Inex Šar planina Brezovica” istekao je juče u 16 časova.
  • 05.10.2022
Poziv studentima da nastave školovanje u Mitrovici
Rektorski kolegijum Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) pozvao je brucoše iz centralne Srbije koji su položili prijemni ispit, a zbog prekomernog broja ne mogu da upišu fakultete na kojima su se prijavili, da to učine na nekom od fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.
  • 04.10.2022