Vesti
Društvo

Patrijarh Porfirije: Sa premijerom Кrivokapićem postignuta saglasnost o Ugovoru

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je tokom jučerašnjeg dana postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore  Zdravkom Кrivokapićem oko potpisivanja temeljnog Ugovora između države Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve.
Patrijarh Porfirije: Sa premijerom Кrivokapićem postignuta saglasnost o Ugovoru
Patrijarh Porfirije (Foto Šibenski list)

Patrijarh Porfirije je izjavio agenciji Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje temeljnog Ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve u države Crne Gore, na osnovu kog će se regulisati odnos države prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori, ali i odnos Crkve prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Patrijarh je napomenuo da u vezi sa sadržajem Ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vodeće godinama, kao i da će sadržaj biti dostupan svima.

„Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko Ugovora koji Crkva treba da potpiše sa državom Crnom Gorom i ja sam potpuno siguran da će uskoro doći do potpisivanja tog Ugovora”, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je kazao da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do Srpske Pravoslavne Crkve, ali da ništa od toga nije osnovano.

„Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, potpisati taj Ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa Crkve i države ili države i verskih zajednica u Crnoj Gori”, rekao je patrijarh Porfirije.

Кada je reč o samom činu potpisivanja dokumenta, Patrijarh je kazao da još nisu usaglašeni i dogovoreni detalji kada će to tačno biti, ali da će sa velikom radošću otići u Crnu Goru.

„Mislim u najskorije vreme, sada dolaze vaskršnji praznici i kada prođu, u direktnom kontkaktu sa Premijerom ćemo se lako dogovoriti", naveo je predstojatelj Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh je dodao da je to načelan dogovor, kao i da misli da je logično da on potpiše taj dokument.

„Duboko sam uveren da će potpisivanje temeljnog Ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima, a smatram da zapravo uopšte nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, s obizrom da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i verskim zajednicama”.

Кako je istakao, po tom pitanju postoji neki ustaljeni i opšte prihvaćeni kontekst i princip koji je apsolutno ispoštovan prilikom pisanja Ugovora koji treba da se potpiše u Crnoj Gori.

Na pitanje kako tumači to što je predsednik Crne Gore g. Milo Đukanović rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora vodi u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan, Patrijarh je odgovorio da nije upoznat sa tom izjavom, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.

„Što se tiče Ugovora, ništa nije ni skriveno, niti je tajno i ti pregovori i razgovori se vode već godinama. U krajnjoj liniji, sadržaj tog Ugovora biće dostupan svakome. Na osnovu tog Ugovora će se regulisati odnos države prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori, ali i odnos Crkve prema državi. Ne razumem formulaciju Predsednika Crne Gore, a verujem da i on razume da tu ne postoji nikakav problem”, naveo je Patrijarh.

Patrijarh je dodao da će za Vaskrs biti u Beogradu i da će služiti Vaskršnju Liturgiju u hramu Svetog Savet, kao što je to činio i blažene uspomene patrijarh Irinej.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021