Vesti
Društvo

Patrijarh Porfirije sa Pičom: Osnažiti dijalog o svim važnim pitanjima

Patrijarh srpski Porfirije i izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič saglasili su se da je neophodno osnažiti dijalog o svim važnim pitanjima i na globalnom i na nivou Balkana, odnosno čitave Evrope, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije sa Pičom: Osnažiti dijalog o svim važnim pitanjima
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič i patrijarh srpski Porfirije (Foto SPC)

Lord Pič je posebno naglasio važnost SPC u takvom dijalogu i naveo da je u tom procesu neophodno da učestvuju sve crkve i verske zajednice.

Zahvalivši Piču na poseti, Porfirije je istakao da je za pravoslavnu crkvu potrebno da ostane dosledna sebi i svom kontekstu duhovnog i večnog života, iako je u današnje vreme u tom duhu veoma teško delovati, ali da je to jedini pravi i ispravan put.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023