Vesti
Društvo

Patrijarh Porfirije podržao Vučića

Patrijarh Porfirije izjavio je da on i arhijereji Srpske pravoslavne crkve osećaju Predsedništvo Republike Srbije kao svoju kuću i da podržavaju sve što se radi u toj instituciji za dobro naroda i Srbije.
Patrijarh Porfirije podržao Vučića
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić (Foto SPC)

„Za nas je radost što možemo da budemo zajedno sa vama u Predsedništvu Republike Srbije, koje osećamo zaista ne kao svoju kuću, nego osećamo da jeste naša kuća. Osećamo sa jedne strane potrebu da iskažemo da sve ono što se ovde čini za dobro našeg naroda gde god da on živi, za dobro Srbije, ima našu podršku“, rekao je patrijarh Porfirije u besedi tokom današnje posete predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Generalnom sekretarijatu na Andrićevom vencu.

„Gde god želimo dobro našem narodu to podrazumeva dobro i svima onima koji su sa njim“, naveo je patrijarh, čiji je govor za trpezom sa predsednikom Srbije, u celini, prosleđen medijima, a objavljen je i na sajtu SPC uz fotografije sa svečanog ručka.

Obraćajući se Vučiću sa „uvaženi gospodine Predsedniče, Blaženjejši“, patrijarh srpski je istakao da „Crkva zna šta je vera u Boga, ali i da je čovek, pored svih ostalih potreba koje ima, pre svega biće koje ima potrebu za metafizičkim utemeljenjem svoga postojanja“.

Porfirije je, parafrazirajući fizičara Alberta Ajnštajna, rekao da je „bez pitanja vere, bez Boga, čoveku ne samo teško da živi, nego je i nemoguće“

„Svi mi iz Crkve, javno smo iznosili ne jedanput, ono što smatramo da je važno. Činjenica je da je veoma važno da se borimo na svakom polju života jednog naroda i države, kao što su ekonomija, bezbednost… da tražimo rešenja za razne izazove sa kojima se suočavamo na polju društvenih, psiholoških, političkih i svih drugih izazova“, rekao je Porfirije.

On je ocenio da „ako prostor vere ostane prazan kao fundamentalni, onda i svi ovi drugi prostori, ma koliko bili uspešni ili ma koliko sa više uspeha ili manje uspeha pokrivali naše potrebe, ostaju ipak u najmanju ruku ili u najboljem slučaju kratkoročni“.

„Ovih dana smo se suočili sa velikom tragedijom u našem narodu. Posle ovog našega sastanka i ove trpeze ljubavi ići ću na sahranu Angeline, koja se upokojila kao deseta žrtva masakra koji je počinio jedan dečak“, rekao je Porfirije, navodeći kako „svi ovaj problem pokušavaju da razumeju: zašto se desilo to što se desilo?“

„Naravno, mnogi u tom pokušaju, po svaku cenu traže odgovornog izvan sebe, optužujući drugoga, ko god da je taj drugi, da je on odgovoran za to što se desilo. Kao da nismo jedan organizam“, naveo je patrijarh.

Podsetivši na svoju izjavu da su „svi odgovorni“, rekao je da je on prvi odgovoran, ali da neće da analizira šta to znači, zato što razmišlja „o svetu, o čoveku i o sebi u duhu Jevanđelja“.

Patrijarh je rekao kako mu je bilo „interesantno da su i psiholozi i sociolozi i stručnjaci raznih profila, pozivani na sve moguće medije da kažu šta misle o tome, zašto, kako i ko je kriv, izuzev, u samo nekoliko slučajeva na manjim medijima gde su pozvana dva sveštenika“.

Svi ti „sociološki, psihološki, filozofski i razni drugi pokušaji“ su mu, kako je rekao, na malim ekranima ličili „kao da neko gledajući uzburkano more vidi talase i pokušavajući da definiše talase hoće da objasni dubinu mora“.

„I zato je veoma važno, a razgovarali smo već i ranije, da pitanje veronauke vratimo samo u početni položaj, onako kako je to bilo u najmanju ruku kada je uvedena i vraćena u škole, kako se ne bi desilo da nam zbog velikih iskušenja i izazova sa kojima smo suočeni promakne briga o suštini onoga što jesmo“, rekao je Porfirije.

On je Vučiću zahvalio za angažman kojim pokazuje da razume „potrebe svog naroda, a to jesu i potrebe naše Crkve“.

„Hvala vam na ovom pozivu i oprostite što sam možda zadržao neki minut više vašu pažnju. Pitanje svih pitanja ili najvažnije pitanje u ovom trenutku za naš pravoslavni narod jeste tema Kosova i Metohije, a najviše smo vremena do sada u održavanju ovoga Sabora posvetili tom pitanju“, rekao je Porfirije na ručku koji je za njega i arhijereje priredio predsednik Srbije.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023