Vesti
Društvo

Patrijarh Porfirije: Kosovo je naše srce, moramo ga sačuvati kao deo Srbije

"Kosovo i Metohija je naše srce i moramo ga sačuvati kao deo Srbije", poručio je  patrijarh srpski Porfirije u besedi posle Spasovdanske litije okupljenima ispred Hrama Svetog Save.
Patrijarh Porfirije: Kosovo je naše srce, moramo ga sačuvati kao deo Srbije
Patrijarh Porfirije na Spasovdanskim litijama u Beogradu (Foto Tanjug Jadranka Ilić)

"Ako nam neko uzima uho, oko i srce – da li možemo živeti bez toga? Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, potrebno je sabirati snage da bismo kao nekada i sada i zauvek sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, da se ne bi desilo da na bilo koji način posredno i neposredno Kosovo i Metohija mogu biti otuđeni", istakao je patrijarh Porfirije.

Ističe da iako smo različiti ne treba da dozvolimo da “našu zajedničku nesreću zloupotrebljavamo optužujući jedni druge“.

“Zato iako smo različiti, iako različito mislimo, ne produbljujemo više naše razdore, ne dolivajmo ulje na vatru – trebaće nam snaga, mnogo je iskušenja pred nama", rekao je patrijarh.

"Zato, sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebni smo jedni drugima, potrebna nam je snaga", poručio je patrijarh.

Istakao je da je naš narod preživeo neopisive golgote i stradanja i to prevashodno zbog toga što je imao veru jevađelsku i živeo po jevađelskim vrednostima.

"Zato što je činio sve što je bilo do njega, ali na početku i kraju jer je imao veru u promisao Božiju i obraćao Bogu, zato što je imao svoju crkvu, zato što je znao da nije samo telo nego i duša i zato što je znao da se ne treba brinuti samo o spoljašnjem nego i o unutrašnjem, zato što se molio Bogu i znao da će mu pomoći, zato što je znao da su bližnji, porodica dom i otadžbina svetinja, a posebno što je znao dasu Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Mileševa, Krušedol, Studenica, Morača, Krka sve naše svetinje i ovaj sveti hram koji nosi ime Svetog Save – da je to naša lična karta i naše ime i prezime", istakao je patrijarh Porfirije.

Beograd je obeležio gradsku slavu Spasovdan. Spasovdanska litija, na čijem čelu je bio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom SPC, prošla je centralnim gradskim ulicama. Patrijarh služio pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save. Istakao je da smo svi pogođeni, osećamo neizmernu tugu i bol, imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Ne smemo dozvoliti sebi da samo i isključivo optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala i nesporazuma, naglasio je patrijarh.Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023