Vesti
Društvo

Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru
Patrijarh Porfirije služi moleban u Hramu Svetog Save (Foto Tanjug)

Informativna služba SPC je saopštila da je Porfirije večeras u Hramu Svetog Save na Vračaru „služio moleban za mir pred moštima svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog“.

’’Prizivamo blagodat Božju da dođe na naš narod na Kosovu i Metohiji, da daruje mir našim ludima i svim ludima koji žive tamo, da molitvama Svetog vladike Nikolaja Gospod daruje spoznaju da smo svi jedni drugima potrebni. I dodaću večeras: još apelujemo na one koji imaju silu i moć ovoga sveta u svojim rukama i koji često ne samo utiču na okolnosti i situacije širom zemljinog šara, nego ih i stvaraju i odlučuju kakve će biti, da molitvama Svetog Nikolaja Bog i njima otvori um i srce da razumeju da i mi pravoslavni Srbi na svojoj zemlji imamo dubinsku potrebu, ali osećamo da nam i pripada to pravo, da živimo u miru, da budemo ludi kojima se neće rušiti domovi, kojima neće paliti letinu, koje neće goniti i nad kojima se neće sprovoditi teror kakav ne postoji nigde danas u Evropi, kojima neće ubijati nedužnu decu i zato proći bez ikakvih ne samo sankcija, nego bilo kakve opomene’’, poručio je patrijarh.

Neka Bog da onima koji imaju moć i silu u svojim rukama snage, razumevanja i osećanja potrebe da, kako je dodao, učine sve što je do njih da što pre na Kosovu dođe mir.

’’Znam da mi pravoslavni Srbi onda kada smo u Hristu i kada živimo verom imamo dovoljno prostora u svojoj duši i u svome srcu za sve i svakog. To smo pokazali bezbroj puta. Možemo ne samo da živimo pored onoga koji je drugi i drugačiji, nego možemo istinski da poštujemo sve što je njegovo i da budemo spremni da živimo u međusobnom razumevanju i opštenju.

"Neka Gospod izvede molitvama Svetog Nikolaja svoj blagoslov, blagodat svoju i spusti svoj mir na kosovsko-metohijsku zemlju, na sve lude koji žive tamo, posebno na našu braću i sestre, ali i na sve nas koji smo ovde sabrani i gde god da živimo. Neka nam da vere, molitve, smirenja, strpljenja i pokajanja, a to znači da nam otvori i um i srce, naše duhovno biće i naše duhovne oči, da u svakom trenutku možemo da znamo šta nam je najbolje činiti, a da je Bogu ugodno. Sveti vladiko Nikolaje, moli Boga za nas!’’, poručio je patrijarh Porfirije.Ostale vesti

Tvrdišić kaže da još nije dobio odluku o suspenziji

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić kazao je za Radio Kim da nije dobio odluku Radio televizije Kosova o suspenziji, te da ne želi ni da komentariše pisanje medija.

  • 30.09.2023
’’Venac’’ nastavlja sa školom folklora u Gračanici i Lapljem Selu
"Venčeva škola folklora" nastavlja sa radom, pa će sva zainteresovana deca starija od sedam godina moći će da se upišu u periodu od 3. do 31. oktobra.
  • 29.09.2023
Tuga i neizvesnost kod Mitrovčana: Ljudi treba da žive kao slobodna bića
Dešavanja na severu Kosova poslednjih dana nisu nikoga ostavila ravnodušnim, a građani sa kojima je razgovarao Radio Kosovska Mitrovica kažu da se osećaju tužno, zabrinuto, neizvesno, bez snage, bez volje.
  • 29.09.2023
Novinari svoje istraživačke priče koje ukazuju na korupciju treba da šalju i tužilaštvu

Iako se novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom suočavaju sa brojnim izazovima u svom radu, njihova uloga je izuzetno važna kad je u pitanju borba protiv korupcije i ni u jednom društvu ne može biti efikasne i efektivne borbe protiv korupcije bez medija, rekla je novinarka Klan Kosova Adriana Tači Mehmeti na konferenciji „Dekodiranje transparentnosti: redefinisanje kosovkog antikorupcijskog narativa“.

  • 29.09.2023
HO “Srpska solidarnost” obezbedila sveske i školski pribor đacima na Kosovu

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost" je i ove godine, poput prethodnih šest, organizovala tradicionalnu akciju „Sveske solidarnosti“ sa ciljem da obezbedi sveske i školski pribor đacima na Kosovu.

  • 29.09.2023
Jeste li fleksitarijanac?
Fleksitarijanci su osobe koje se trude da jedu malo ili nimalo mesa ili ribe. Prema najnovijim istraživanjima, značajan procenat Nemaca spada upravo u tu kategoriju - 38 odsto, prema anketi urađenoj povodom Svetskog dana vegetarijanaca, 1. oktobra.
  • 28.09.2023