Vesti
Društvo

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru

Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Protest u Pasjanu (Foto Kim)

Dvadesetak meštana Pasjana, ali i Vitine, Straže, Šilova i Budrige nezadovoljni su jer nisu primljeni u radni odnos nakon prijavljivanja na konkurs za radno mesto medicinska sestra – tehničar.

Razočarani građani su poručili da na posao čekaju više od deset godina, te ne znaju zbog čega sada nisu primljeni. Oni traže poništavanje konkursa i smenu direktora Perića.

„Mi smo socijalno ugrožene porodice. Nepravda ovog konkursa je ta što je direktor Zoran Perić neregularno izabrao kandidate. On je zaposlio svog bratanca, koji prebivalište ima u Jagodini. Istrajaćemo u protestima, pa i da nas ostane samo dvoje. Naš zahtev je poništenje konkursa i i smena direktora“, kazao je Bojan Stojković iz Pasjana čija je supruga bezuspešno konkurisala za posao.

„Danas sam ovde kako bi iskazala svoje nezadovljstvo zbog zapošljavnja na Kosovu, tačnije zbog rodbinskog zapošljavanja. Imam dvoje dece, a suprug je vozio kamion po Evropi kako bismo preživeli. Na posao čekam već trinaest godina. Nemam rodbinske veze, pa nemam ni posao. Ako treba otići ću i do Beograda, kako bi se istina čula, kako bi predsednik Vučić bio tačno upućen šta se ovde na Kosovu dešava“, poručila je Dragana Ristić iz Raniluga.

„Okupili smo se ovde kako bi smo iskazali nezadovoljstvo, koje nije od juče, ova nepravda traje već dosta dugo. Moramo da stanemo na put ovakavom zapošljavanju preko rodbinskih veza. Ovo je čist nepotizam“, rekao je jedan od učesnika protesta.

Miloš Đorđević, koji je takođe konkurisao, na protestu je nosio transparent „Ni deca palih boraca nemaju pravo na posao!?“.

„Moj otac je poginuo 1999. godine. Brat mi je otišao sa Kosova i neće da se vraća. Konkurisao sam, a od posla nema ništa. Mi smo protiv onih koji primaju devet od deset plata“, poručio je Đorđević.

Direktor Zdravstvenog centra dr Zoran Perić nije bio dostupan za izjave, a od novinara je preko posrednika zatražio je da mu se pitanja pošalju mejlom. Na pitanja naše redakcije do objavljivanja ove vesti nije odgovorio.

„Ima ko“ da brani novinarima da izveštavaju

Nakon protesta, pristuni novinari i snimatelji su želeli da snime spoljašnost zgrade Zdravstvenog centra.

Međutim, radnik obezbeđenja ove ustanove je snimateljima RTV Puls i Glasa Amerike krenuo da gura kameru napominjući da je snimanje zabranjeno i da je on dobio naređenje. Na pitanje kolege Budimira Ničića „Od koga (je dobio to naređenje)?“, izvesni Žile je kratko odgovorio: „Ima od koga“.

 

 

Nakon kraće rasprave, snimanje zgrade Zdravstvenog centra je ipak završeno.

Direktor bira novinare

Nakon što su novinarske ekipe Glasa Amerike i RTV Kim otišle iz Pasjana, dr Perić je pozvao kolege iz RTV Puls i dao izjavu povodom današnjeg protesta.

Na molbu novinara da pojasni kriterijum primanja u radni odnos, Perić je kazao:

„Kao direktor ustanove, kako bih izbegao rodbinske veze jer je ovo malo mesto i svi smo povezani, formirao sam tročlanu komisiju, čiji je zadatk bio da prikupi dokumentaciju, da utvrde validnost. Opšti kriterijumi su bili da prijavljeni imaju završenu Srednju medicnsku školu, smer medicnska sestra-tehničar, položen stručni ispit, da imaju uredno izdatu licencu. Svi kandidati su imali ista prava, konkurs je bio raspisan za njih 34. Uzimalo se u olbzir i da li su prijavljeni socijalni slučajevi, koliko su dugo na birou, koliko članova porodica prijavljenog ima, ali nisu bili ključni“, kazao je doktor Perić i dodao:

„Bilo je 195 prijavljenih kandidata na zadnjem raspisanom konkurusu. Video sam nekoliko mladih medicinskih tehničara i sestara koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo, što je sasvim legitimno. Mi smo i preporučili svima koji misle da u oštećeni da mogu da se obrate upravi Zdravstvenog centra ili meni lično, i da navedu svoje primedbe“, rekao je dr Perić za RTV Puls.

Novi protest nezadovoljnih građana zakazan je za naredni ponedeljak u 10 časova. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu uslišeni, oni najavljuju odlazak ispred Vlade Srbije u Beogradu, a o svojim problemima nameravaju da izveste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

 

 Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021