Pasjane: Povećana stopa nataliteta

Stopa nataliteta u porodilištu u Pasjanu povećana je u odnosu na prethodnu godinu. Bolnički razultati pokazuju da je u ovoj godini do sredine novembra rođeno 14 beba više u odnosu na prethodnu. Do kraja godine na osnovu podataka iz registra o vođenju trudnoće, predviđa se da će se ova brojka udvostručiti.

Podeli ovaj članak sa:
 • Porodilište u Pasjanu (Foto RTV Puls)

Od otvaranja porodilišta 2015. godine u Pasjanu brojka rođenih beba je rasla. Tako je 2016. rođeno 80 beba, a već sledeće godine ova brojka je porasla na 103. Ove godine koja još uvek kalendarski nije završena, pasjansko porodilište je obradovalo 117 novorođenčadi.

"Broj porođaja u Pasjanu ukazuje na to da su naše pacijentkinje stekle poverenje u ovu ustanovu“, kaže glavni tehničar Zdravstvenog centra Gnjilane Sreten Trajković i napominje da je sada ženama iz ovog kraja olakšan proces vođenja trudnoće jer ne moraju da odlaze do Vranja, Leskovca i drugih gradova u Centralnoj Srbiji.

Trajković kaže da je u toku ove nedelje rođeno nekoliko beba, trenutno ih je u porodilištu pet.

Pored porođaja, na ginekološkom odeljenju se vrše i kompleksne operacije iz oblasti ginekologije, a pacijentkinje dolaze i iz Centralne Srbije, najčešće Leskovca, kako kažu zbog dobrih uslova i primarijusa doktora Slavka Kristića, specijaliste ginekologije i akušerstva sa dugogodišnjim iskustvom.

Svakog radnog dana pacijentkinje koje su zainteresovane, Papa test mogu uraditi u bolnici u Pasjanu.

Pored redovnih ginekološkig pregleda ponedeljkom, sredom i petkom u ovoj ustanovi mogu se uraditi bakteriološki vaginalni i cervikalni brisevi.

Ostale vesti

 • Goraždevac: Jaz između prirode i čoveka

  Goraždevac: Jaz između prirode i čoveka

  Dok se u nekim mestima na Kosovu građani bore da sačuvaju svoje reke i izvorišta, u selu Goraždevac, nekada bogatom izvorima pitke vode, građani imaju problem sa njenim nestajanjem. Izvori su presušili, a seoski potok Jaža je prekapio. Vode nema u poslednjih pet-šest godina. Razlog je eksploatacija peska u celom toku Pećke Bistrice.

 • Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Vršnjačko nasilje u Medicinskoj školi u Gračanici

  Nekoliko maloletnih učenica srednje Medicinske škole iz Plemetine stavljale su na brisačima automobila u Gračanici letke na kojima su bile ispisane uvredljive i poruke sa seksualnom konotacijom na račun njihove drugarice iz razreda, dok je na drugoj strani ceduljice ispisano njeno ime i prezime, broj telefona i adresa instagram profila.

 • Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  Rakočević o nagradi: Jedinstven je osećaj

  "Zaista je jedinstven osećaj i jedinstven događaj. Potpuno sam zatečen i nagradom i obrazloženjem žirija“, kaže za RTV Kim novinar i književnik Živojin Rakočević dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju dodeljuje Udruženje novinara Srbije (UNS).

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane