Vesti
Društvo

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC

Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Protest u Pasjanu (Foto RTV Puls)

Na protestu je učestvovalo oko 40 građana, duplo više nego u petak kada je održan prvi protest.

„Već 16 godina sam na birou rada. Živim ovde i ne nameravam da odem, ali sam protiv nepotizma. Iz moje novobrdske opštine svi su primljeno preko rodbinske veze“, kaže Srećko Perić iz Novog Brda.

I Dragana Popović iz Donje Budrige je nezadovoljna.

„Tri puta sam bila na razgovoru kod direktora Zdravstvenog centra i ništa. Deset godina čekam na posao. Imam sve kvalifikacije, dve godine sam volontirala i jednu stažirala, a primljeni su kandidati i sa ekonomskom školom“, tvrdi Dragana.

Jedna od nezadovoljnih, Tanja Stanković iz Šilova, kaže da joj nije bilo dozvoljeno da preda žalbu na izbor kandidata na prijavnici Zdravstvenog centra Gnjilane, nego da je bila prinuđena da je ostavi na šalteru.

„Ja čekam 20 godina na posao. Udata sam ovde i želim da znam zašto ja nemam pravo da radim“, kaže Tanja.

Nezadovoljni građani zato su odlučili da pišu direktno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i od njega lično zatraže da im pomogne u borbi protiv nepotizma prilikom zapošljavanja i poništi konkurs. Zahtev je upućen i Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

„Molimo predsednika Republike Srbije i Kancelariju za KiM da zaustave ovaj nepotizam jer su na konkursu prošli i rodbina i prijatelji direktora ZC Gnjilane“, tvrdi Stanković.

U prethodnoj izjavi za Radio Televiziju Puls, direktor Zdravstvenog centra Gnjilane Zoran Perić kazao je da nikakvih neregularnosti nije bilo, da se javilo 195 kandidata od kojih su gotovo svi ispunjavali uslove predviđene konkursom, te je morala da se vrši dodatna selekcija, pri čemu su u obzir uzimani i kandidati iz socijalno ugroženih porodica, kao i mladi.

 Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021