Vesti
Društvo

Pandemija uticala na proces popisa stanovništva na Kosovu

Još nije poznato kada će početi proces popisa stanovništva, stanova i domaćinstava na Kosovu, koji je trebalo da bude održan 2021. godine. Čelnici Kosovske agencije za statistiku saopštili su da je ova institucija izvršila sve neophodne pripreme, ali zbog pandemije i situacije sa centralnim i lokalnim izborima, ovaj proces je odložen na neodređeno vreme.
Pandemija uticala na proces popisa stanovništva na Kosovu
Ilustracija (Foto Istock)

Portparol Kosovske agencije za statistiku Hazbije Ćerići je za Radio Kosova rekla da je zbog pandemije, ali i održavanja izbora na centralnom i lokalnom nivou, ovaj proces odložen na neodređeno vreme.

„Kada se Zakon o popisu stanovništva usvoji u Skupštini Kosova, onda u roku od devet meseci, ovaj proces mora da se održi“, kazala je ona.

Govoreći o novinama koje su predviđene u ovom procesu, Ćerići je rekla da će registracija biti obavljena u elektronskom obliku i da će po prvi put biti uvedene digitalne mape.

„Prikupljanje podataka će i ovoga puta biti tradicionalno, od vrata do vrata. Ali, za razliku od papirnih upitnika koji su napravljeni za prethodnu registraciju, ovog puta ćemo to uraditi elektronskim putem. Takođe, po prvi put se maksimalno pripremamo da uvedemo korišćenje digitalnih mapa na Kosovu tokom popisa stanovništva“, objasnila je Ćerići.

Ona je, između ostalog, rekla da je planirano da se popis stanovništva obavi na celoj teritoriji, uključujući i sever Kosova.

Stanovnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova odbili su proces registracije 2011. godine.

Inače, poslednji popis na Kosovu obavljen je pre 11 godina. Prema ovom procesu, ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio je oko 1,8 miliona stanovnika.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023