Vesti
Društvo

Pandemija uticala na proces popisa stanovništva na Kosovu

Još nije poznato kada će početi proces popisa stanovništva, stanova i domaćinstava na Kosovu, koji je trebalo da bude održan 2021. godine. Čelnici Kosovske agencije za statistiku saopštili su da je ova institucija izvršila sve neophodne pripreme, ali zbog pandemije i situacije sa centralnim i lokalnim izborima, ovaj proces je odložen na neodređeno vreme.
Pandemija uticala na proces popisa stanovništva na Kosovu
Ilustracija (Foto Istock)

Portparol Kosovske agencije za statistiku Hazbije Ćerići je za Radio Kosova rekla da je zbog pandemije, ali i održavanja izbora na centralnom i lokalnom nivou, ovaj proces odložen na neodređeno vreme.

„Kada se Zakon o popisu stanovništva usvoji u Skupštini Kosova, onda u roku od devet meseci, ovaj proces mora da se održi“, kazala je ona.

Govoreći o novinama koje su predviđene u ovom procesu, Ćerići je rekla da će registracija biti obavljena u elektronskom obliku i da će po prvi put biti uvedene digitalne mape.

„Prikupljanje podataka će i ovoga puta biti tradicionalno, od vrata do vrata. Ali, za razliku od papirnih upitnika koji su napravljeni za prethodnu registraciju, ovog puta ćemo to uraditi elektronskim putem. Takođe, po prvi put se maksimalno pripremamo da uvedemo korišćenje digitalnih mapa na Kosovu tokom popisa stanovništva“, objasnila je Ćerići.

Ona je, između ostalog, rekla da je planirano da se popis stanovništva obavi na celoj teritoriji, uključujući i sever Kosova.

Stanovnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova odbili su proces registracije 2011. godine.

Inače, poslednji popis na Kosovu obavljen je pre 11 godina. Prema ovom procesu, ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosio je oko 1,8 miliona stanovnika.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022