Vesti
Društvo

Pametni uređaji štetni za decu

Prekomerna upotreba pametnih uređaja kod dece,  jedan je od najvećih problema sa kojim se suočavaju roditelji danas – istaknuto je na današnjoj konferenciji  za promociju aktivnog očinstva "Supertata" u Kosovskoj Mitrovici.
Pametni uređaji štetni za decu
Učesnici debate (Foto Kontak)

Pedijatar Miljan Janković upozorava na loš uticaj prekomernog korišćenja tehnologije u dečjem uzrastu.

“Studijama je dokazano da je jako štetno kontinuirano i duži vremenski boravak uz medije. Postoji termin ‘plavi ekran’ odnosno plava svetlost koju emituju moderni mediji, a koja je jako štetna za vid i psihu dece. Zato države koje su prve uvele medije, polako ih izbacuju u dečjem uzrastu i okreću se nekom, da kažemo, prirodnom vaspitanju. Mi malo kaskamo, kao i u svemu za tim, ali mislim da bi trebalo da se povedemo za tim primerom i da polako i kod naše dece isključujemo te medije iz odrastanja” – istakao je dr Janković.

Da bi dete odrastalo srećno i zdravo, bitan je odnos između roditelja, okruženja, razumevanje, tolerancija, ljubav i aspolutna posvećenost detetu, naglašava Svetlana Vukićević, takođe panelista na današnjoj konferenciji.

“I da imamo tu svest da smo potrebni detetu, i da ono diktira nešto i da mi moramo da se prilagodimo njihovim potrebama, jer mi smo bili u njihovoj koži, oni u našoj nisu i mi smo ti koji moraju da imaju razumevanja za njih” – naglasila je Vukićević.

O važnosti aktivnog učešća oba roditelja u podizanju dece, otvorenog, iskrenog odnosa sa njima, kvalitetno provedenog vremena, ali i o problemima i izazovima na putu odrastanja, na današnjoj konferenciji govorili su još i Marko Rakić, Aca Mitić i Željko Tvrdišić.

Konferenciju za promociju aktivnog očinstva "Supertata", četvrtu godinu za redom organizovala je omladinska organizacija Sinergija, povodom Svetskog dana porodice koji se obeležava danas.

Događaj je podržan od strane Fonda za stanovništvo Ujedinjenih nacija (UNFPA) i CARE Balkans.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021