Pametni uređaji štetni za decu

Prekomerna upotreba pametnih uređaja kod dece,  jedan je od najvećih problema sa kojim se suočavaju roditelji danas – istaknuto je na današnjoj konferenciji  za promociju aktivnog očinstva "Supertata" u Kosovskoj Mitrovici.

Podeli ovaj članak sa:
 • Učesnici debate (Foto Kontak)

Pedijatar Miljan Janković upozorava na loš uticaj prekomernog korišćenja tehnologije u dečjem uzrastu.

“Studijama je dokazano da je jako štetno kontinuirano i duži vremenski boravak uz medije. Postoji termin ‘plavi ekran’ odnosno plava svetlost koju emituju moderni mediji, a koja je jako štetna za vid i psihu dece. Zato države koje su prve uvele medije, polako ih izbacuju u dečjem uzrastu i okreću se nekom, da kažemo, prirodnom vaspitanju. Mi malo kaskamo, kao i u svemu za tim, ali mislim da bi trebalo da se povedemo za tim primerom i da polako i kod naše dece isključujemo te medije iz odrastanja” – istakao je dr Janković.

Da bi dete odrastalo srećno i zdravo, bitan je odnos između roditelja, okruženja, razumevanje, tolerancija, ljubav i aspolutna posvećenost detetu, naglašava Svetlana Vukićević, takođe panelista na današnjoj konferenciji.

“I da imamo tu svest da smo potrebni detetu, i da ono diktira nešto i da mi moramo da se prilagodimo njihovim potrebama, jer mi smo bili u njihovoj koži, oni u našoj nisu i mi smo ti koji moraju da imaju razumevanja za njih” – naglasila je Vukićević.

O važnosti aktivnog učešća oba roditelja u podizanju dece, otvorenog, iskrenog odnosa sa njima, kvalitetno provedenog vremena, ali i o problemima i izazovima na putu odrastanja, na današnjoj konferenciji govorili su još i Marko Rakić, Aca Mitić i Željko Tvrdišić.

Konferenciju za promociju aktivnog očinstva "Supertata", četvrtu godinu za redom organizovala je omladinska organizacija Sinergija, povodom Svetskog dana porodice koji se obeležava danas.

Događaj je podržan od strane Fonda za stanovništvo Ujedinjenih nacija (UNFPA) i CARE Balkans.

Ostale vesti

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Štapovi i kostimi za male balerine

  Štapovi i kostimi za male balerine

  Školu baleta, koja u Gračanici postoji već dve godine, pohađa oko 70 devojčica sa centralnog Kosova. Juče je male balerine posetio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji im je uručio baletske štapove i kostime.

 • U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

  U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

  Nalik onom u severnom delu Kosovske Mitrovice, i u Gračanici je večeras otvoren Centar građanske energije (CEC). Vodiće ga tri nevladine organizacije sa centralnog Kosova, a prostor će, osim organizacija civilnog društva, koristiti i građani i mediji.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane