Vesti
Društvo

Pametni uređaji štetni za decu

Prekomerna upotreba pametnih uređaja kod dece,  jedan je od najvećih problema sa kojim se suočavaju roditelji danas – istaknuto je na današnjoj konferenciji  za promociju aktivnog očinstva "Supertata" u Kosovskoj Mitrovici.
Pametni uređaji štetni za decu
Učesnici debate (Foto Kontak)

Pedijatar Miljan Janković upozorava na loš uticaj prekomernog korišćenja tehnologije u dečjem uzrastu.

“Studijama je dokazano da je jako štetno kontinuirano i duži vremenski boravak uz medije. Postoji termin ‘plavi ekran’ odnosno plava svetlost koju emituju moderni mediji, a koja je jako štetna za vid i psihu dece. Zato države koje su prve uvele medije, polako ih izbacuju u dečjem uzrastu i okreću se nekom, da kažemo, prirodnom vaspitanju. Mi malo kaskamo, kao i u svemu za tim, ali mislim da bi trebalo da se povedemo za tim primerom i da polako i kod naše dece isključujemo te medije iz odrastanja” – istakao je dr Janković.

Da bi dete odrastalo srećno i zdravo, bitan je odnos između roditelja, okruženja, razumevanje, tolerancija, ljubav i aspolutna posvećenost detetu, naglašava Svetlana Vukićević, takođe panelista na današnjoj konferenciji.

“I da imamo tu svest da smo potrebni detetu, i da ono diktira nešto i da mi moramo da se prilagodimo njihovim potrebama, jer mi smo bili u njihovoj koži, oni u našoj nisu i mi smo ti koji moraju da imaju razumevanja za njih” – naglasila je Vukićević.

O važnosti aktivnog učešća oba roditelja u podizanju dece, otvorenog, iskrenog odnosa sa njima, kvalitetno provedenog vremena, ali i o problemima i izazovima na putu odrastanja, na današnjoj konferenciji govorili su još i Marko Rakić, Aca Mitić i Željko Tvrdišić.

Konferenciju za promociju aktivnog očinstva "Supertata", četvrtu godinu za redom organizovala je omladinska organizacija Sinergija, povodom Svetskog dana porodice koji se obeležava danas.

Događaj je podržan od strane Fonda za stanovništvo Ujedinjenih nacija (UNFPA) i CARE Balkans.Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020