Pametne klupe uskoro u Gračanici

Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.

Podeli ovaj članak sa:
  • Pametna klupa (Foto OG)

U Gračanici će uskoro biti postavljene ukupno četiri pametne klupe, koje će građanima pružiti ugodniji boravak na javnim površinama. Njihova prednost je u tome što koriste solarnu energiju, koja će građanima omogućiti da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, a moći će da se pune i električni bicikli.

Reč je o pilot projektu koji će se sprovesti i u Opštini Gračanica, a za koji je sporazum o sufinansiranju sa prestavnicima Asocijacije kosovskih opština (AКO) potpisao predsednik Srđan Popović. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Odeljenja za ekonomski razvoj.

Reč je o projektu „Ugradnja pametnih klupa u školama i na javnim površinama“, koji je deo projekta AКO sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) pod nazivom „Podrška opštinama na Кosovu preko AКO-a u sprovođenju energetske efiksnosti na lokalnom nivou“.

Projekat je usredsređen na poboljšanju opštinskih sistema upravljanja energijom i stvaranju uspešnih modela u okviru sprovođenja Zakona o energetskoj efikasnosti.

Solarna energija kojom se napajaju pametne klupe je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna, a zbog energije koju koriste takođe pogoduju i životnoj sredini.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane