Vesti
Društvo

Pametne klupe uskoro u Gračanici

Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.
Pametne klupe uskoro u Gračanici
Pametna klupa (Foto OG)

U Gračanici će uskoro biti postavljene ukupno četiri pametne klupe, koje će građanima pružiti ugodniji boravak na javnim površinama. Njihova prednost je u tome što koriste solarnu energiju, koja će građanima omogućiti da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, a moći će da se pune i električni bicikli.

Reč je o pilot projektu koji će se sprovesti i u Opštini Gračanica, a za koji je sporazum o sufinansiranju sa prestavnicima Asocijacije kosovskih opština (AКO) potpisao predsednik Srđan Popović. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Odeljenja za ekonomski razvoj.

Reč je o projektu „Ugradnja pametnih klupa u školama i na javnim površinama“, koji je deo projekta AКO sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) pod nazivom „Podrška opštinama na Кosovu preko AКO-a u sprovođenju energetske efiksnosti na lokalnom nivou“.

Projekat je usredsređen na poboljšanju opštinskih sistema upravljanja energijom i stvaranju uspešnih modela u okviru sprovođenja Zakona o energetskoj efikasnosti.

Solarna energija kojom se napajaju pametne klupe je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna, a zbog energije koju koriste takođe pogoduju i životnoj sredini.Ostale vesti

Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020
Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020