Otvoreno pismo predstavnika Roma gradonačelniku Gračanice

Predstavnici romske zajednice i član međunarodne organizacije „Evropski centar“ Gazmen Salijević uputili su otvoreno pismo predsedniku Opštine Gračanica, u kome su ga obavetsili o problemima sa kojima se svakodneno susreću.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa protesta Roma, Aškalija, i Egipćana u Prištini 2016 godine(Foto arhiva Kim)

Romi su putem otvorenog pisma želeli da skrenu pažnju na gorući problem romske zajednice, odnosno obezbeđivanje adekvatnih uslova “kako bi pokojnike ispratili do njihovog večnog počinka i grobnog mesta na način koji omogućava očuvanju njihovog dostojanstva i poštovanje verskih rituala”, ali i o “problemu zapošljavanja”, navodi se u otvorenom pismu I izražava nada “da će biti preduzeti odgovarajući koraci kako bi se problemi rešili”.

„Pišemo kako bismo tražili da iskoristite svoj autoritet gradonačelnika naše Opštine i da zatražite od vaših nadležnih institucija da reše pitanja romskih groblja u mestima Preoce, Livađe i Gračanica. Treba tu mnogo toga, da se identifikuju, obeleže i izgrade putevi koji vode ka romskim grobljima, da se sama mesta gde se groblja nalaze uknjiže u katastarske knjige, da se grobni placevi prošire”, navodi se.

Predstavnik međunarodne organizacije Evropski centar, Gazmen Salijević kaže da su se oni obraćali predstavnicima vlasti, ali da nije došlo do konkretnog pronalaženja rešenja za njihove probleme.

„Mi smo imali i imamo kontakt sa opštinskim zvaničnicima, ali nije došlo do rešenja. Problemi sa kojima se suočavamo su problem zapošljavanja, problemi groblja. Ostali ozbiljni problemi su infrakstruktura, nedostatak kanalizacije, osvetljenja i asfaltiranja ulica“, nabrojao je Salijević u telefonskoj izjavi za RTV Kim i dodao:

„Romska zajednica i ja, kao deo te zajednice, otvorili smo nedavno nezvanični Forum Roma na kome se govorilo o gorućim problemima sa kojima se susreću ljudi romske zajednice u opštini Gračanica. To su problemi koji se vuku već sedam godina“, rekao je Gazmen Salijević.

Salijević, koji je istaknuti aktivista iz redova romske zajednice na Kosovu, više puta se oglašavao skrećući pažnu na činjenicu da kosovski Romi žive na marginama društva i to ne njihovom voljom, već „voljom sistema koji nas je konstantno diskriminisao i stavio na kraj“.

Ostale vesti

 • Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.

 • Rakočević: Mir nije sačuvan

  Rakočević: Mir nije sačuvan

  Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević rekao je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", da je 20 godina od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, period koji „nikog na Kosovu nije posebno usrećio“.

 • „Pčelarstvo nije lak posao“

  „Pčelarstvo nije lak posao“

  Siniša Đorđević se bavi se pčelarstvom četiri godine. Sve je počelo kao hobi, sa nekoliko košnica. Trenutno ih, na tihom i mirnom mestu, među livadama i šumarcima u Sušici kraj Gračanice ima više od 20.

 • U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  Kosovska Mitrovica već godinama unazad ima problem sa napuštenim životinjama, koji se nažalost rešava na nehuman način. Poslednjih dana na ulicama Mitrovice, po dojavama građana, pronađen je veliki broj pasa i mačaka koji su otrovani. Iz udruženja “Šapa“ poručuju da se mora naći drugo rešenje.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane