Vesti
Društvo

Otvoreno ginekološko odeljenje u Lapljem Selu

Od danas pripadnice lepšeg pola zbog ginekološkog problema mogu se javljati lekarima i u Lapljem Selu, a ne samo u Gračanici kako je do sada bio slučaj.
Otvoreno ginekološko odeljenje u Lapljem Selu
(Foto Kim)

U ambulanti u Lapljem Selu danas je zvanično počelo da radi ginekološko odeljenje koje će pružati usluge pacijentkinjama iz ovog mesta, kao i Čaglavice, Preoca i okolnih naselja.

Ginekolog Slaviša Tonić kaže da će žene biti u mogućnosti da svakodnevno obave preglede, ali i da se konsultuju sa lekarima.

“Za početak pacijentkinje će moći da obave ginekološki i ultrazvučni pregled. Kasnije će se raditi i kolposkopija, citologija, papa test i ostalo. Ordinacija će raditi prvu smenu od 07 do 14 časova, a ako postoji potreba radon vreme će biti produženo”, kaže dr Tonić.

Dr Tonić ističe da je redovan ginekološki pregled najbolja zaštita a rano otkrivena bolest može da bude potpuno izlečena.

“Svest se menja, ali ne u dovoljnoj meri. Veoma malo broj žena dolazi na redovne ginekološke preglede već kada je bolest uzela maha što često može da bude prekasno”.

Iako u srpskim sredinama centralnog Kosova postoji potreba za otvaranjem odeljenja za ginekološke preglede, stručnjaci ističu da je podjednako važno i širenje svesti o preventivnim merama za rano otkrivanje bolesti.Ostale vesti

Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020