Vesti
Društvo

Otvoreno ginekološko odeljenje u Lapljem Selu

Od danas pripadnice lepšeg pola zbog ginekološkog problema mogu se javljati lekarima i u Lapljem Selu, a ne samo u Gračanici kako je do sada bio slučaj.
Otvoreno ginekološko odeljenje u Lapljem Selu
(Foto Kim)

U ambulanti u Lapljem Selu danas je zvanično počelo da radi ginekološko odeljenje koje će pružati usluge pacijentkinjama iz ovog mesta, kao i Čaglavice, Preoca i okolnih naselja.

Ginekolog Slaviša Tonić kaže da će žene biti u mogućnosti da svakodnevno obave preglede, ali i da se konsultuju sa lekarima.

“Za početak pacijentkinje će moći da obave ginekološki i ultrazvučni pregled. Kasnije će se raditi i kolposkopija, citologija, papa test i ostalo. Ordinacija će raditi prvu smenu od 07 do 14 časova, a ako postoji potreba radon vreme će biti produženo”, kaže dr Tonić.

Dr Tonić ističe da je redovan ginekološki pregled najbolja zaštita a rano otkrivena bolest može da bude potpuno izlečena.

“Svest se menja, ali ne u dovoljnoj meri. Veoma malo broj žena dolazi na redovne ginekološke preglede već kada je bolest uzela maha što često može da bude prekasno”.

Iako u srpskim sredinama centralnog Kosova postoji potreba za otvaranjem odeljenja za ginekološke preglede, stručnjaci ističu da je podjednako važno i širenje svesti o preventivnim merama za rano otkrivanje bolesti.Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020