Vesti
Društvo

Otvorena memorijalna izložba “Svet moje slike” Ljubiše Tanaskovića

Memorijalna izložba “Svet moje slike” umetnika Ljubiše Tanaskovića, otvorena je u Galeriji Fakulteta umetnosti u Mitrovici.
Otvorena memorijalna izložba “Svet moje slike” Ljubiše Tanaskovića
Sa izložbe(Foto Igor Miljković)

Reč je o vrhunskom majstoru kosovskih pejzaža, koji je ceo život i svoj radni vek proveo na prostoru KiM. Ostao je upamćen i kao direktor Galerije umetnosti u Prištini, gde je uspeo da organizuje veliki broj izložbi bitnih jugoslovenskih umetnika.

Upravo u Prištini, za vreme sukoba na Kosovu, Tanasković ostavlja stalnu postavku koju nije uspeo da otvori.

Deo slika, na sreću, uspela je iz galerije da iznese njegova supruga, Mirjana Tanasković, dok za stalnu postavku nije imala sreću da spase. Spasila je jedan deo opusa svog supruga i još dvojice umetnika. Tanaskovićeva supruga je i inicijator ove izložbe.

“Moja je velika želja bila da se izložba organizuje na prostoru KiM. Jako sam zadovoljna što sam uspela da uz pomoć dobronamernih ljudi i prijatelja to i realizujem. Jer nekako na ovaj način se vratio tamo odakle je potekao”.

Mirjana Tanasković kaže da je kao supruga veoma ponosna što je živela sa takvim čovekom. Ponosna su i deca na takvog oca. U radovima Ljubiše Tanaskovića, ima i Mirjane.

“On je imao dva ciklusa. Imamo par slika koje želimo da zadržimo u kući, ali ne bih mogla da se opredelim koji mi je draži. U mnogim slikama ima nekih naših zajedničkih trenutaka, doživljaja. Prisutna sam dosta, ali sam više prisutna u onim slikama koje je radio u Francuskoj”, kaže Mirjana.

Izložbu je otvorio prof. dr Srđan Marković, koji je istakao da je Tanasković imao dve jednake ljubavi - jedna je bila slikarstvo, a druga želja da se unapredi likovni život na Kosovu i Metohiji.

“Tanasković je veoma zadužio srpsku kulturu, kulturu srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji i stvar je budućih istraživača da se ozbiljnije pozabave njegovim radom u tome smislu”, ukazuje prof. dr Marković.

Postavku zainteresovani mogu pogledati do 15. maja.

Ljubomir Ljubiša Tanasković je rođen 1942. godine u Sredskoj kod Prizrena. Osnovnu školu je završio u Obiliću, srednju školu za primenjenu umetnost u Peći, a diplomirao je u grupi za likovnu umetnost na Višoj pedagoškoj školi u Prištini. Godine 1974. diplomirao je na Nacionalnom fakultetu lepih umetnosti u Lionu u Francuskoj i iste godine u Marselju dobija zvanje „specijaliste likovne umetnosti“.

Posle dugododišnjeg vaspitno-pedagoškog rada u mnogim školama, ali i bavljena rukovodećim funcijama, odlukom Vlade Republike Srbije 1993. godine Ljubiša je imenovan za direktora Galerije umetnosti u Prištini. Njegov rad u Galeriji ostaće upamćen po izložbama Miće Popovića, Save Šumanovića, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog i svih značajnih slikara sa prostora Kosova i Metohije. Preminuo je u Beogradu 2017. godine.Ostale vesti

Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021
Lipljan: Obustavljeni radovi na izgradnji višespratnice
Radovi na izgradnji višespratnice u neposrednoj blizini kuće Čedomira Miljkovića u Lipljanu su obustavljeni. Opštinska inspekcija je po prijavi izašla na teren i naložila izvođaču da radove može da nastavi tek kada postavi potporni zid i zaštiti od mogućeg urušavanja stambeni objekat porodice koja živi u blizini.
  • 12.05.2021
Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021