Otvoren Sajam preuduzetnica u Prištini

Treći multietnički sajam preduzetnica na Kosovu otvoren je danas u Prištini u organizaciji misije Oebs. Svoje proizvode, uglavnom ručne radove, nakit i voćne prerađevine, izložile su žene iz srpskih i albanskih sredina.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa sajma (Foto Kim)

Uprkos visokoj temperaturi i dobar deo dana bez hladovine, preduzetnice sa Kosova izložile su svoje radove na platou nekadašnjeg sportskog centra Boro i Ramiz. Na štandovima se mogu naći sokovi, med, ali i ručno izrađeni nakit, ukrasni predmeti, kao i odevni predmeti.

„Prvi put učestvujem na ovom sajmu. Izložila sam korpe od papira, papirnatog pruća i slike. To je moj ručni rad, time se bavim u slobodne vreme. Velika je procedura izrade, traje od sedam do deset dana otprilike za jednu korpu i uglavnom radim po porudžbini. Ujedno se bavim i slikanjem, što je ujedno moj posao i hobi“, kaže Stanka Popović iz Gračanice.

Sanije Hiseni iz Prištine izrađuje nakit od srebra.

„Ja se obično bavim srebrom, to je obično srebro ali i od druge vrste. Volim da dodam nešto što će biti drugačije, nešto antičko od pre 50, 60 godina. Ima i od filigrana od pre 50, 60 godina što danas retko ko radi. Prodaja ide slabije jer ljudi nisu obavešteni“, kaže Sanije.

„Ovde sam prvi put, slaba je posećenost. Od pustovane vune pravim šešire, beretke, torbe, popke i priveske za ključeve, ogrtače, šalove i drugo. Za pustovanu vunu ovde kod nas na Kosovu je interesovanje sasvim malo. Sarađivala sam sa jednom nevladinom organizacijom „Lejdi“ i tada je moja prodaja bila dobra, ali sada u mi trenutno proizvodi u Parizu. Ovde je izloženo nešto sasvim malo kaže Snežana Božić iz Gušterice.

„Već godinu dana se bavim prodajom aronije. Imamo jedan hektar i dvadeset ari aronije, 80 ari imamo maline i 30 košnica pčela. Proizvodimo sok od borovnice i aronije, kao i med. Aronija je jako zdrava, lekovita je za dijabetičare, ljude koji imaju povišen holesterol, anemiju“, kaže Aferdita Murati iz Podujeva.

Sajam ženskog preduzetništva je otvorio šef misije Oebs na Kosovu Jan Bratu zajedno sa poslanicom Alternative Mimozom Kusari Ljiljom, predsednicom Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordanom Đorić i zamenicom ministra ruralnog razvoja Magulje Škodra.
Bratu je kazao da je uveren da nije lako započeti uspešan posao na Kosovu i da je za to je potrebno neko predznanje. On je ukazao i na težak položaj žena na Kosovu i stalno prisutnu diskriminaciju.

„ Iskreno se nadamo da uz mogućnost da se vidimo na ovaj način kada žene mogu da uspostave kontakt da će to omogućiti da se smanje neke barijere koje su zaostavština tih teških vremena iz 90-tih godina“, kaže Bratu.

Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ ukazala je na nepovoljan položaj srpskih privrednika i preduzetnica na Kosovu.

„Još uvek je jako prisutan tihi bojkot srpskih proizvoda i samim tim im je ograničeno tržitše. Mnogi od njih nabavljaju sirovine iz Srbije a taksa koja je uvedena pre sedam meseci dovela je do zatvaranja proizvodnje. Tim se činom ugrožava dalji opstanak srpske zajednice. Ovde su politički uticaji dominantniji i ugrožavaju ekonomske slobode“, kazala je Đorićeva i naglasila da je potrebna veća ekonomska saradnja između Srba i Albanaca, bez uplitanja politike.

Zamenica ministra ruralnog razvoja Magulje Škodra ističe da su problemi prisutni ali da je situacija slična i u zemljama regiona, pa i Evrope.

„Ne bih da opravdavam te poteškoće ali takođe postoje poteškoće i u drugim demokratijama, u drugim zemljama ne samo na Kosovu. Deset godina sam živela u inostranstvu i znam da se žene u inostranstvu takođe suočavaju sa nekim oblikom diskriminacije, kazala je Škodra.

Da li zbog vrućine, nedovoljne informisanosti građana, posećenost sajma je u prepodnevnim satima bila slaba. Učesnice sajma se nadaju da će boljoj posećenosti u popodnevnim satima.

Sajam preduzetnica traje dva dana.

Ostale vesti

 • "Zdravstveni sistem je bitan za opstanak naroda na Kosovu"

  Srednjoj Medicinskoj školi u Lepini danas je uručena donacija apoteke „Beograd“ u vidu školskog pribora i rančeva. Poklone je uručila direktorka ove apoteke Jasminka Bjeletić koja je kasnije obišla i Kliničko-bolnički centar Priština sa sedištem u Gračanici.

 • Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština

  Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština

  Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je sa Evropskom investicionom bankom ugovor o zajmu, vredan 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu, vredan 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština.

 • Uhapšeni Česi: Nismo huligani, išli smo na venčanje

  Uhapšeni Česi: Nismo huligani, išli smo na venčanje

  Češki državljani koji su prošle nedelje uhapšeni na Kosovu zbog sumnje da su planirali da puste dron sa natpisom "Kosovo je Srbija" tokom utakmice čeških i kosovskih fudbalera, odbacili su kao "laži" navode prištinskih medija da su huligani i dodali da nisu ni nameravali da prisustvuju utakmici već da su planirali da dostave humanitarnu pomoć jednoj porodici u Metohiji i prisustvuju venčanju na koje su pozvani.

 • ’’Nema napretka ka EU bez slobode medija i izražavanja’’

  ’’Nema napretka ka EU bez slobode medija i izražavanja’’

  Medijske slobode su ključni element vladavine prava. Nema napretka na putu ka EU bez slobode izražavanja i slobode medija, naveo je u video poruci upućenoj učesnicima foruma Medijski dani EU-Zapadni Balkan 2019. odlazeći evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane