Vesti
Društvo

Otvoren Sajam preuduzetnica u Prištini

Treći multietnički sajam preduzetnica na Kosovu otvoren je danas u Prištini u organizaciji misije Oebs. Svoje proizvode, uglavnom ručne radove, nakit i voćne prerađevine, izložile su žene iz srpskih i albanskih sredina.
Otvoren Sajam preuduzetnica u Prištini
Sa sajma (Foto Kim)

Uprkos visokoj temperaturi i dobar deo dana bez hladovine, preduzetnice sa Kosova izložile su svoje radove na platou nekadašnjeg sportskog centra Boro i Ramiz. Na štandovima se mogu naći sokovi, med, ali i ručno izrađeni nakit, ukrasni predmeti, kao i odevni predmeti.

„Prvi put učestvujem na ovom sajmu. Izložila sam korpe od papira, papirnatog pruća i slike. To je moj ručni rad, time se bavim u slobodne vreme. Velika je procedura izrade, traje od sedam do deset dana otprilike za jednu korpu i uglavnom radim po porudžbini. Ujedno se bavim i slikanjem, što je ujedno moj posao i hobi“, kaže Stanka Popović iz Gračanice.

Sanije Hiseni iz Prištine izrađuje nakit od srebra.

„Ja se obično bavim srebrom, to je obično srebro ali i od druge vrste. Volim da dodam nešto što će biti drugačije, nešto antičko od pre 50, 60 godina. Ima i od filigrana od pre 50, 60 godina što danas retko ko radi. Prodaja ide slabije jer ljudi nisu obavešteni“, kaže Sanije.

„Ovde sam prvi put, slaba je posećenost. Od pustovane vune pravim šešire, beretke, torbe, popke i priveske za ključeve, ogrtače, šalove i drugo. Za pustovanu vunu ovde kod nas na Kosovu je interesovanje sasvim malo. Sarađivala sam sa jednom nevladinom organizacijom „Lejdi“ i tada je moja prodaja bila dobra, ali sada u mi trenutno proizvodi u Parizu. Ovde je izloženo nešto sasvim malo kaže Snežana Božić iz Gušterice.

„Već godinu dana se bavim prodajom aronije. Imamo jedan hektar i dvadeset ari aronije, 80 ari imamo maline i 30 košnica pčela. Proizvodimo sok od borovnice i aronije, kao i med. Aronija je jako zdrava, lekovita je za dijabetičare, ljude koji imaju povišen holesterol, anemiju“, kaže Aferdita Murati iz Podujeva.

Sajam ženskog preduzetništva je otvorio šef misije Oebs na Kosovu Jan Bratu zajedno sa poslanicom Alternative Mimozom Kusari Ljiljom, predsednicom Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordanom Đorić i zamenicom ministra ruralnog razvoja Magulje Škodra.
Bratu je kazao da je uveren da nije lako započeti uspešan posao na Kosovu i da je za to je potrebno neko predznanje. On je ukazao i na težak položaj žena na Kosovu i stalno prisutnu diskriminaciju.

„ Iskreno se nadamo da uz mogućnost da se vidimo na ovaj način kada žene mogu da uspostave kontakt da će to omogućiti da se smanje neke barijere koje su zaostavština tih teških vremena iz 90-tih godina“, kaže Bratu.

Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ ukazala je na nepovoljan položaj srpskih privrednika i preduzetnica na Kosovu.

„Još uvek je jako prisutan tihi bojkot srpskih proizvoda i samim tim im je ograničeno tržitše. Mnogi od njih nabavljaju sirovine iz Srbije a taksa koja je uvedena pre sedam meseci dovela je do zatvaranja proizvodnje. Tim se činom ugrožava dalji opstanak srpske zajednice. Ovde su politički uticaji dominantniji i ugrožavaju ekonomske slobode“, kazala je Đorićeva i naglasila da je potrebna veća ekonomska saradnja između Srba i Albanaca, bez uplitanja politike.

Zamenica ministra ruralnog razvoja Magulje Škodra ističe da su problemi prisutni ali da je situacija slična i u zemljama regiona, pa i Evrope.

„Ne bih da opravdavam te poteškoće ali takođe postoje poteškoće i u drugim demokratijama, u drugim zemljama ne samo na Kosovu. Deset godina sam živela u inostranstvu i znam da se žene u inostranstvu takođe suočavaju sa nekim oblikom diskriminacije, kazala je Škodra.

Da li zbog vrućine, nedovoljne informisanosti građana, posećenost sajma je u prepodnevnim satima bila slaba. Učesnice sajma se nadaju da će boljoj posećenosti u popodnevnim satima.

Sajam preduzetnica traje dva dana.Ostale vesti

Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020