Vesti
Društvo

Otvoren Dokumentaciono-informativni centar o stradanju na KiM

U spomen-sobi "Kosmetske žrtve" otvoren je Dokumentaciono-informativni centar, čiji je cilj prikupljanje dokumenata o progonima, stradanjima i uništenoj imovini lica sprske, romske i ostale nealbanske nacionalnosti, kao i uništene verske i kulturno-istorijske objekte na Kosovu.
Otvoren Dokumentaciono-informativni centar o stradanju na KiM
Otvaranje Dokumentaciono-informativnog centra (Foto Tanjug)

Centar je otvorilo Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu koje je najavilo da će sva prikupljena dokumentacija poslužiti za podnošenje krivičnih tužbi protiv svih država koje su učestvovale u NATO agresiji.

Ministarka za populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je poručila da će ova Vlada Srbije u okviru svih ingerencija i zakona činiti da se dođe do istine, pošto je to pravo i obaveza svakog čoveka moderne civilizacije.

Poručila je da vlada traži procesuiranje i kažnjavanje zločinaca.

Ona je nakon obilaska spomen sobe "Kosmetske žrtve" rekla da su mogli još jednom da se podsete koliko bol nema granice, kao i da je još intenzivniji kada nema pravde.

"Moramo i mi u vladi uvek da se sećamo zla koje je nepravedno naneto i civilima i vojnicima i policajcima. Videli ste svedočanstva šta im se dogodilo i taj broj od 2.501 žrtve (zaključno sa Oliverom Ivanovićem) govori da su nam sve žrtve pođednako teške", naglasila je Ðukić Dejanović.

Kako je rekla, ko oseća taj bol šalje poruku da se ne sme dogoditi zlo tokom bombardovanja 1999. godine.

Otvaranju centra prisustvovali su predstavnici Kancelarije za KiM, Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Vojske Srbije i drugih državnih organa.

Zastupnica Udruženja Snežana Marković Zdravković, kojoj su ubijeni otac i brat, navela je da će Centar dokumentovati stradanje svih žrtava od od Košara do Horgoša, ali i za pronalaženej kidnapovanih osoba.

Cilj je prikupljanje spiskova svih ubijenih civila u NATO agresiji poput žrtava u vozu u Grdeličkoj klisuri, civilnih žrtava u Aleksincu, na mostu u Varvarinu, radnici RTS-a...

Sva dokumentacija će biti na jednom mestu i centar će proučiti važne arhive nastale pre rata, za vreme rata i neposredno posle rata.

Takođe, Centar će se zalagati za potpuno i nepristrasno obaveštavanje porodica žrtava, stanovništva i javnosti u ključujući i pravo na istraživanje, primanje, slanje i razmenu informacija putem sredstava informisanja.Ostale vesti

Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021