Vesti
Društvo

Otac Sava: Rešenje je obilaznica oko zaštićene zone manastira

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav. Radovi na izgradnji puta nisu nastavljeni jutros, kako je ranije najavio predsednik opštine Dečani.
Otac Sava: Rešenje je obilaznica oko zaštićene zone manastira
Ilustracija (Printskrin Fejsbuk Sava Janjić)

Iguman Visokih Dečana je na svom Fejsbuku predstavio mapu obilaznice oko manastira, navodeći da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsednik Kosova Hašim Tači.

"Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine", istakao je Janjić.

On je ukazao da je to jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama. Iguman manastira Visoki Dečani je naglasio da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da, kao ni međunarodni predstavnici, nije mogao da podrži kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama.

"Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica", napisao je iguman Dečana.

Janjić je ukazao da je reč o zakonu koji je usvojila skupština Kosova i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.

Radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani-Peć kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani jutros nisu nastavljeni, objavila je agencija Srna, podsećajući da je gradonačelnik opštine Dečani Baškim Ramosaj u petak, 14. avgusta, najavio da će radovi biti nastavljeni i da odluka o obustavi radova, doneta na predlog premijera Avdulaha Hotija, važi do ponedeljka.

Ramosaj je na Fejsbuku napisao da Hoti mora da obezbedi rešenje posle obustave radova na izgradnji puta Dečani-Plav.

"Država mora obezbediti rešenje za katastrofu koju je stvorila u Dečanu", napisao je Ramosaj.

Radovi su obustavljeni posle intervencije bratstva Visokih Dečana i Raško-prizrenske eparhije da se njihovim izvođenjem u zaštićenoj zoni Visoki Dečani ugrožava stabilnost crkve i manastirske imovine koja je pod zaštitom Uneska.Ostale vesti

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
  • 21.01.2021
Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

  • 21.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021