Vesti
Društvo

Otac Sava apeluje na vernike da ne dolaze sutra u manastir

Kapije manastira Visoki Dečani sutra neće biti zatvorene ali se posetiocima preporučuje da zbog najavljenog protesta „Istoričara Kosova“ odlože svoj dolazak.
Otac Sava apeluje na vernike da ne dolaze sutra u manastir
Visoki Dečani (Foto Helikim)

Udruženje „Istoričari Kosova“ za sutra je najavilo protest povodom odluke Ustavnog suda da do kraja februara stopira sve sudske procese oko manastirskog zemljišta.

Iako postoje validni dokumenti da zemljište od 25 hektara pripada manastiru Visoki Dečani, dve albanske kompanije tvrde suprotno.

Zbog najavljenih protesta, iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić apeluje na vernike i ostale posetioce da odlože svoj dolazak u svetinju za neki drugi period.

Otac Sava kaže za RTV Kim kaže da proteste „samo prividno organizuju takozvani istoričari iz Dečana“.

Pravi organizator protesta je, po njegovim rečima, opština „jer predsednik opštine vrlo aktivno radi na širenju dezinformacija povodom manastira i protivi se odlukama Ustavnog suda Kosova“.

„Prinuđeni smo da sutra preduzmemo posebne mere. Nećemo zatvoriti kapiju manastira ali smo uputili apel upozorenja srpskim posetiocima, posebno onima koji dolaze sa srpskim registarskim tablama, da sutra ne dolaze u Dečane. Znamo da takvi protesti bivaju praćeni vrlo jakom nacionalističkom retorikom i plašimo se da bi možda došlo do incidenata“, kaže otac Sava.

Ustavni sud je blokirao raniju odluku Posebne komore Vrhovnog suda Kosova po kojoj oko 25 hektara u vlasništvu manastira pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija".Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021