Vesti
Društvo

Osveštana crkva Svete Anastasije Srpske u Novom Badovcu

Novoizgrađenu crkvu posvećenoj Svetoj Anastasiji Srpskoj osveštao je vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva. Osveštenju, liturgiji i litiji prisustvovao je veliki broj vernika.

Osveštana crkva Svete Anastasije Srpske u Novom Badovcu
Vladika Teodosije osveštava crkvu Svete Anastasije Srpske u Novom Badovcu (Foto Kim)

Vladika raško-prizrenski Teodosije zahvalio se svim ljudima koji su učestvovali i pomogli da se hram Svetoj Anastasiji Srpskoj sagradi.

"Osveštali smo ovaj hram, mesto na kome će se služiti liturgija, i hram u koji ćemo dolaziti, da se ovde molimo, sjedinjujemo, praštamo, da pokazujemo ljubav Božiju koja je u nama, nesebično da se dajemo onako kako je Gospod sebe prineo kao žrtvu da bi spasao ovaj svet. Neka ovo bude naš doprinos Gospodu u vremenu kada je teško živeti i opstati na ovim prostorima. Kada kažem teško mislim da sve od nas zavisi, ako se uzdamo u našu snagu, svoju familiju, svoje sposobnosti, ako sebe predamo Gospodu, onda će Gospod naći put i način da nam pokaže kako da opstanemo", poručio je vladika Teodosije u svojoj besedi.

Radovi na izgradnji crkve posvećenoj Svetoj Anastasiji Srpskoj započeli su 2016. godine. Za meštane Novog Badovca osvešćenje ovog hrama posebna svečanst koja se dugo čekala.

"Ja sam najsrećniji čovek danas zato što sam prvi koji je započeo izgradnju crkve i moje ime je dole utemeljeno. Mislim da sam najsrećniji jer posle toliko godina ipak smo dočekali današnji dan, na ovaj svečani čin, da se otvara naša crkva i srećni su i meštani Badovca", kazao je Momčilo Nedeljković.

"Poseban dan, mi smo punih šest godina radili  za izgradnju, skupljali novac i ovo je danas poseban dan za naše selo i za celo Kosovo i opstanak srpskog naroda na Kosovu", kazao je  Dragoljub Ivić.

“Ne samo u Novom Badovcu, značajno je bilo gde u srpskom mestu na Kosovu čuti se pravoslavno zvano”, istakao je Siniša Ivić.

Današnjem osvešćenju hrama prisustvovali su i politički predstavnici Srba. Načelnik Kosovsko upravnog okruga Srđan Popović kazao je da hram za Srbe predstavlja temelj opstanka.

"Ovo je stvarno poseban dan za mesto Badovac i raduje to da je ovoliki broj meštana došao danas da prisustvuje osvešćenju crkve. Ovo je jedan znak da Srbi žele da opstanu i ostanu na ovim prostorma i raduje to da smo u ovu crkvu još jednom utemeljili sebe u našoj Gračanici", poručio je Popović.

Crkva je posvećena Svetoj Anastasiji Srpskoj, majci Svetog Save, i nalazi se na samom ulazu u Novi Badovac. Inicijativu za njenu izgradnju pokrenuli su meštani ovog sela.Ostale vesti

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022