Osumnjičenima za ratne zločine sudiće se u odsustvu?

Kosovska skupština razmatra mogućnost izmene Zakona o krivičnom postupku, kojim bi se omogućilo suđenje za ratne zločine osumnjičenim licima u odsustvu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Iskopavanje posmrtnih ostataka u jami Volujak (Foto arhiva Kim)

Na ovaj način bi bili prekršeni mnogi zakoni, međunarodne povelje i konvencije, rečeno je danas na okruglom stolu, koji je organizovala NVO "Aktiv" u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na okruglom stolu je bilo reči o pozitivnim ili negativnim konotacijama koje mogu da se pojave, ukoliko dođe do usvajanja amandmana koje je predložilo Samoopredeljenje, a koji predviđanju suđenje osumnjičenima u njihovom odsustvu.

Izmena pomenutog zakona prošla je prvo čitanje. U međuvremenu, izražena je bojazan od strane civilnog sektora da će predloženi amandmani uspostaviti pravni model koji će mnoge osobe srpske nacionalnosti (i pripadnike drugih nealbanskih zajednica) podvrgnuti istragama i suđenjima u odsustvu za ratne zločine.

Istovremeno, imajući u vidu politički status kvo, u smislu nepriznavanja i odsustvo saradnje između pravnih i bezbednosnih institucija Beograda i Prištine, ostaje sumnja do koje mere će kosovski pravni sistem biti u stanju da se formalno i suštinski pridržava prava na pravično suđenje, smatraju u "Aktivu".

Ta zabrinutost, kako navode, se posebno odnosi na pravo optuženih osumnjičenih da budu adekvatno obavešteni o optužbama podnetim protiv njih, te da im se pruže dokazi i dokumenti o predmetu, kao i mogućnost uvođenja svedočenja svedoka u toku njihove odbrane.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj smatra da se mnogi zakoni, međunarodne povelje i konvencije krše, ukoliko se omogući suđenje u odsustvu.

Takođe, navodi da se ovakvo suđenje može zloupotrebiti na različite načine.

“Posle dvadeset godina od rata, nema forenzičkih materijalnih dokaza i mi smo svedoci da su sudski procesi koji su se sprovodili, svi su bili bazirani na iskazima svedoka. Biće pokušaja da se nekome sudi, a da stvarno nema dokaza i da se na samo iskazu svedoka sprovodi suđenje koje može biti pravosnažno, iako možda optuženi nije počinio zločin, njemu će biti suđeno kao ratnom zločincu. Takođe, ukoliko se ovo primeni, bojim se da advokati neće dati svoj maksimum kako bi branili klijente koji nisu prisutni”, rekao je Bljakaj.

Šućri Sulja, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, mišljenja je da je suđenje u odsustvu instrument kako bi se uspostavila pravda za žrtve jer je mnogo predmeta ostalo nedovršeno. Ističe da, iako je motiv za izmenu ovog zakona bio ratni zločin, isti nije uperen direktno protiv Srba.

“To se ne odnosi ni na jedno nacionalno društvo, nema potrebe da se razmišlja o tome. Dakle, nema straha za one koji nisu sprovodili zločine, a takođe to važi i za manjine, odnosno, za srpsku manjinu koja živi na Kosovu. Neće biti suđenja ili neosnovanih tužbi, jer na osnovu ovog predloga i zakona, radilo se na tome da se to izbegne i garantuje se da neće biti takvih tužbi”, tvrdi Sulja.

Na okruglom stolu govorio je i Sami Kurteši iz Samoopredeljenja u ime predlagača zakona, koji je između ostalog rekao da će izmena zakona omogućiti zadovoljenje pravde na Kosovu, naročito porodice žrtava ratnih zločina.

Prvobitni predlog ovih amandmana je predložen od strane pokreta Samoopredeljenje oktobra prošle godine.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane