Vesti
Društvo

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina

Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Slavoljub Đurić pored porušenih elektičnih stubova (Foto Ž.Rakočević)

U jednoj od vremenskih nepogoda olujni vetar porušio je dva drvena stuba sa elektro-vodovima, pa je porodici prekinut dovod struje. Iz Kosovske energetske korporacije nisu reagovali na ovaj problem.

„Zvali smo ih svaki dan. Neće da dodju“, izjavio je za RTV Kim Slavoljub Đurić.

„Pale su žice preko glavnog puta, prelazili su kolima preko njih, sva je trava okolo sagorela. Mogao je neko da nastrada, ali mi izgleda nikoga ne interesujemo, niti naše probleme neko vidi“, naglašava Djurić koji uredno izmiruje svoje račune i tvrdi da je od povratka u svoj dom do danas platio struju u iznosu od 15 000 evra.

„Izgleda da bolje prolaze oni koji ne plaćaju nikome ništa, ili sve dobijaju džabe. Imovinu sam nasledio i stekao ovim rukama, sin mi je teško ranjen pa se odselio u Norvešku, drugi je završio školu i posla nema. Živi ovde sa mnom i suprugom bez struje i često bez vode i što je najteže bez posla“, kaže Đurić.

Drveni stubovi su popadali u njivu i preko sporednog makadamskog puta koji vodi u veliku i urednu kuću sa voćnjakom i štalom za uzgoj stoke. Od kako su im pre pet godina ukrali kravu, Đurići drže i uzgajaju samo svinje i živinu.

„Sve smo bacili iz zamrzivača, nema ništa. Ode ta sirotinja, čas nema struje, čas nema vode. Dete je izgubilo volju da ovde živi. Nije lako, treba da se ženi, kako će kad je sve to ovako. Makar tu vodu da dovedemo od stare kuće, ali daleko je ima 800 metara. Pogledajte buriće, evo muž se iz njih kupa tu ispred“, kaže Slavoljubova supruga Pravda Đurić.

U Osojane i sela u njegovoj okolini vratilo se oko 200 domaćinstava. Kuća Đurića nalazi se kod Crkve Svetog Arhangela Gavrila, na mestu gde se završava ulica Nikole Tesle, a počinje ulica Mihajla Pupina.Ostale vesti

Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020