Vesti
Društvo

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina

Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Slavoljub Đurić pored porušenih elektičnih stubova (Foto Ž.Rakočević)

U jednoj od vremenskih nepogoda olujni vetar porušio je dva drvena stuba sa elektro-vodovima, pa je porodici prekinut dovod struje. Iz Kosovske energetske korporacije nisu reagovali na ovaj problem.

„Zvali smo ih svaki dan. Neće da dodju“, izjavio je za RTV Kim Slavoljub Đurić.

„Pale su žice preko glavnog puta, prelazili su kolima preko njih, sva je trava okolo sagorela. Mogao je neko da nastrada, ali mi izgleda nikoga ne interesujemo, niti naše probleme neko vidi“, naglašava Djurić koji uredno izmiruje svoje račune i tvrdi da je od povratka u svoj dom do danas platio struju u iznosu od 15 000 evra.

„Izgleda da bolje prolaze oni koji ne plaćaju nikome ništa, ili sve dobijaju džabe. Imovinu sam nasledio i stekao ovim rukama, sin mi je teško ranjen pa se odselio u Norvešku, drugi je završio školu i posla nema. Živi ovde sa mnom i suprugom bez struje i često bez vode i što je najteže bez posla“, kaže Đurić.

Drveni stubovi su popadali u njivu i preko sporednog makadamskog puta koji vodi u veliku i urednu kuću sa voćnjakom i štalom za uzgoj stoke. Od kako su im pre pet godina ukrali kravu, Đurići drže i uzgajaju samo svinje i živinu.

„Sve smo bacili iz zamrzivača, nema ništa. Ode ta sirotinja, čas nema struje, čas nema vode. Dete je izgubilo volju da ovde živi. Nije lako, treba da se ženi, kako će kad je sve to ovako. Makar tu vodu da dovedemo od stare kuće, ali daleko je ima 800 metara. Pogledajte buriće, evo muž se iz njih kupa tu ispred“, kaže Slavoljubova supruga Pravda Đurić.

U Osojane i sela u njegovoj okolini vratilo se oko 200 domaćinstava. Kuća Đurića nalazi se kod Crkve Svetog Arhangela Gavrila, na mestu gde se završava ulica Nikole Tesle, a počinje ulica Mihajla Pupina.Ostale vesti

Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021