Vesti
Društvo

Osojane: Blokirana i zgrada škole

U povratničkom selu Osojane, pored zgrade Privremenog organa za Istok, od jutros je blokirana i zgrada škole. Nastave za oko 50 osnovaca i 15 srednjoškolaca danas nije bilo.
Osojane: Blokirana i zgrada škole
OŠ „Radoš Tošić“ (Foto Radio Goraždevac)

Još jedna porodica priključila se prostestu povratnika u Osojanu gde nezaposleni od juče drže u blokadi zgradu Privremenog organa za Istok. Pododica Dubić blokirala je jutros školsku zgradu, pa je nastava za učenike OŠ „Radoš Tošić“, i isturenih odeljenja gimnazije Sveti Sava iz Goraždevca obustavljena.

Porodica Dubić blokirala je školsku zgradu nezadovoljna načinom na koji su, kako tvrde, u radni odnos primljeni novi radnici.

„Nama je mlad brat od 37 godina pre petnaestak dana preminuo. Ostali smo ja i mlađi brat koji se oženio pre godinu dana, ne radi, čeka dete, nema ni dinar primanja. Mi smo se nadali i očekivali od direktora škole Milana Kovačevića i predsednika Privremenog organa Koste Beloševića da nam reši problem i da mlađi brat dođe na bratovo mesto da bi rešili njegov slučaj. Međutim, to se vuče par dana, ljudi jure veze. Pre 15 minuta se čujem sa direktorom škole Milanom Kovačevićem koji mi saopštava da je primljen Sedlarević Dalibor, čovek kome je takođe potreban posao, ali kako on da dođe na to mesto. Ja sam stao sa ovim ljudima pred opštinom”, rekao je juče Leonid Dubić za Radio Goraždevac.

Dubić je za ovakvo stanje direktno optužio školsku upravu u Kosovskoj Mitrovici.

„Načelnik prosvete Ivan Zaporožac, ako ne grešim, je naredio da se primi Sedlarević. Rade veze, kako se naredi. A mi što smo povređeni i što nas boli, treba da nas boli još više“, kaže Leonid Dubić.

Sa druge strane od direktora Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivana Zaporožca do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je bilo zapošljavanja bez konkursa u OŠ Radoš Tošić u Osojanu, niti komentar o blokadi školske zgrade. Zaparožac se novinarima Radio Goraždevca javio na telefon ali je prekinuo vezu nakon postavljenog pitanja. On takođe nije odgovarao ni na poruke.

Blokada privremenog organa i dalje traje

Ispred zgrade Privremenog organa i dalje stoje građani koji ne dozvoljavaju zaposlenima da uđu u svoje kancelarije, potvrdila je za Radio Goraždevac Mirjana Đurić.

„Protesti su nastavljeni isto kao juče. Broj građana koji se okupio je isti. Pojavio se predsednik Privremenog organa i rekao da je moguće da će doći Petković ili neko iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ali nas niko nije obišao“, kazala je Đurić.

Okupljeni građani koji protestuju u Osojanu zahtevaju da se njihovim porodicama obezbedi po jedno radno mesto, ukazuju da su zapostavljeni i da imaju neravnopravan položaj prilikom zapošljavanja.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022