Vesti
Društvo

Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče

Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Čišćenje korita reke Kujavče (Foto Kim)

Crkvena opština, zajedno sa svojim parohom ocem Jovanom Cvetkovićem, je pozvala sve mlade i građane ovog kraja da očiste nagomilano smeće iz rečnog korita.

„Radujem se što su se mladi ljudi odazvali pozivu, to govori o njihovoj razvijenoj svesti o ekologiji i čuvanju prirode koja nas okružuje. Nadam se da će njihov primer podstaći i one koji danas nisu bili sa nama da nam se pridruže. Reka Kujavča prolazi kroz atar tri srpska sela Tučep, Osojane, Šaljinovica. Sa puno energije i dobrog raspoloženja krenulo se u akciji čišćenja rečnog korita, akciju nastavljamo 30.septembra. Namera nam je da akcija traje sve dok poslednju kesu ili flašu ne sakupimo iz rečnog korita", izjavio je sveštenik Cvetković.

On ističe da se kroz posvećenost i brigu za našu okolinu podstiče i odgovornost da kao pojedinci pomažemo jedni drugima.

„Ovo danasnje okupljanje mladih je bila ideja da ocistimo korito reke u kojoj smo se kupali kao klinci, a danas podseca na deponiju. Nas dvadesetak je uspelo da ocisti mozda 0.01 posto korita ali smo definitivno ucvrstili vezu jedni medju drugima i sve ostale akcije ce se lakse odrzavati. Nije neka klise prica vec sam osetio jednu pozitivnu energiju i zelju da ovaj posao dovedemo do kraja, a zatim i da preduzmemo ostale akcije. Ovo selo ce zaziveti jedino kroz ovakvo druzenje, a mi smo spremni da preuzmemo odgovornost", kaže Danilo Đurić.

Dok Anđela Đurić smatra da je danasnja akcija čišćenja bila uspešna.

„Veliki broj nas se odazvao, nadam se da će nam se idućeg puta pridružiti i ostali meštani sela. Pored čišćenja smo se svi zabavli radeći nešto korisno za nasu sredinu".

Ova akcija je početak i podsticaj za čišćenje reke koja se u proteklom periodu izlivala i nanosila štete zbog nagomilanog smeća i otpada.

Osojane je povratničko selo sa izuzetnim prirodnim lepotama, plodnom zemljom i vrednim istorijskim nasleđem. U srednjovekovnim dokumentima pominje se kao Župa Kujavča i ime nosi po reci Kujavči čije korito su danas čistili mladi ovog kraja.Ostale vesti

OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021