Vesti
Društvo

’’Osobe sa invaliditetom se teško zapošljavaju’’

Lica sa invaliditetom diskriminisana su u svim oblastima društvenog života, ističu u Udruženju distrofičara u Gračanici.
’’Osobe sa invaliditetom se teško zapošljavaju’’
Stefan Petrović (Foto Kim)

Osobe sa invaliditetom diskriminisane su u svim sferama društvenog i privatnog života, ocenjuje predsednik Udruženja distrofičara iz Gračanice Dragan Josifović i dodaje da je situacija posebno teška u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i u zdravstvenoj zaštiti.

“Nemamo adekvatne uslove za rad. Poslednjih godinu dana, sva novčana srestva koja su bila namenjena za naša udruženja, ukinuta su. Tako da je stanje veoma loše, nismo u mogućnosti da članovima pomognemo koliko treba”, rekao je Josifović.

Potrebno je više raditi kako bi se položaj osoba sa invaliditetom poboljšao, smatra jedan od članova ovog udruženja Stefan Petrović.

“Našem udruženju je potrebno mnogo toga, ali najpotrebniji su nam novi računari, mašine pomoću kojih izrađujemo ikone. Osobe sa invaliditetom se teško zapošljavaju i svaka vrsta pomoći je dobrodošla”, kaže Petrović.

U cilju poboljšanja položaja osetljivih grupa stanovništva, neophodno je stalno raditi na podizanju svesti o sposobnostima, mogućnostima i kreativnosti osoba sa invaliditetom.

“Osobe sa invaliditetom veoma teško dolaze do zaposlenja. Mi smo ove godine uposlili dve takve osobe u našoj organizaciji. U bilo koju instituciju da odete, ne možete da vidite osobe sa invaliditetom. Ne zato što ne postoje, već zato što niko neće da ih uposli”, ističe Josifović.

Iako je pravni okvir zadovoljavajući, osobe sa invaliditetom još uvek nisu adekvatno uključene u društvo.
 
U udruženju navode da im je, pre svega, potrebna finansijska pomoć u okviru mehanizama koje može pružiti lokalna samouprava.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022