Vesti
Društvo

Osobe sa invaliditetom moraju biti vidljive

Desed odsto stanovništva na Kosovu ima neku vrstu invaliditeta. Da li je ova kategorija ljudi ravnopravna u društvu, koji su njihovi problemi, da li im i i ko pomaže, pitanja su na koje su dali odgovore učesnici debate „Položaj i problemi osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Gračanica“ održanoj u Medija centru. „Zajedno možemo više, udružimo se da poboljšamo status svih invalida“, poručili su panelisti.

Osobe sa invaliditetom moraju biti vidljive
Detalj sa debate „Položaj i problemi osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Gračanica“ (Foto Kim)

Vlada Kosova je 2022. godinu proglasila godinom osoba sa invaliditetom. Taj korak je preduzet kako bi se svi građani Kosova osećali i bili tretirani jednako i kako bi ova kategorija stanovništva bila jednaka u društvu.

Predsednik Udruženja distrofičara u Gračanici Dragan Josifović ocenjuje lošim položaj osova sa invaliditetom u ovoj opštini.

„Ne postoji adekvatna infrastruktura, odnosno pristup javnim zgradama i površinama na kojima se osobe sa invaliditetom kreću, tako da i usluge koje pružaju određene institucije nisu dostupne. Nemogućnost zapošljavanja je gorući problem, problem oko obrazovanja ali i pružanja određenih zdravstvenih usluga. Socijalni servis, usluge dnevnog boravka, pomoći u kući, lični i pedagoški pratilac dece, personalna asistencija i još mnogo toga nije uključeno u naš sistem“, istakao je Josifović.

Božidar Stojanović, predstavnik Saveza slepih u Gračanici dodao je da je gorući problem nepoštovanje donetih propisa.

„Naši članovi iako su u godinama nisu svi materijalno obezbeđeni. Iako je zakonom predviđeno da starije osobe od 65 godina imaju jednu materijalno kompenzaciju od 100 evra, naši članovi to nemaju, zato što imaju tuđu negu u visini od 125 evra. Po njima jedno drugo isključuje, ali naše udruženje vodi sudski postupak i nadamo se da će se i to rešiti za dobrobit naših članova“, rekao je Stojanović.

Odbor za osobe sa posebnim potrebama opštine Gračanica formiran je 2019 godine. Za razliku od članova pomenutih udruženja, predsednica Sonja Odalović ističe da su lica sa posebnim potrebama ravnopravna.

„Imaju pravo na aktivno učešće ne samo u formiranju svog ličnog života, nego i u formiranju i razvoju naše opštine i drugih građana. Odbor se trudi da na sve moguće načine olakša život našim građanima koji imaju neke posebne potrebe. Pre par dana sam pričala sa gradonačelnicom i dogovorili smo se oko obeležavanja parkinga za osobe sa posebnim potrebama. Trudimo se da ono što je prioritet, koliko toliko rešimo i olakšamo život naših građana“, istakla je ona.

Savez slepih je radi lakšeg sprovođenja potreba slepih i slabovidih osoba uspostavila saradnju sa organima opštine kojima je ukazala na potrebe članova ove ogranizacije i svih drugih invalida.

„Naišli smo na razumevanje, obećana nam je pomoć u daljem radu i nadam se da će do toga doći. Opština može dosta toga učiniti preko svojih organa, da se na bolji način informišu slepa lica. U Zakonu o slepim licima stoji da je obaveza svih organa i institucija da natpise pišu krupnim i reljefnim slovima. Istim zakonom na Kosovu je predvićeno da se omogući nabavka govornih softvera kako bi slepi mogli raditi i na računarima, to je u obavezi i Opština Gračanica da uradi“, rekao je Stojanović.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u institucijama

Po srpskom i kosovskom zakonu svakom poslodavcu je obaveza da na 50 radnika uposli jednu osobu sa invaliditetom, podsetio je Josifović.

„Prema podacima kojima mi raspolažemo kao orgaizacija apsolutno niko ne poštuje ovaj zakon. Mi kao organizacija utičemo time što insistiramo, pišemo, tražimo, zahtevamo u odrećenim institucijama da uposle osobe sa invaliditetom. Svako ko je poslodavac mora da uposli ili da plati neku kaznu, odnosno jedan odsto od profita. To nisu tako male pare, međutim, niti ko plaća, niti ko zapošljava“, dodao je Josifović.

Predsednik Udruženja distrofičara ističe da ne postoji veliki broj osoba sa invaliditetom koje mogu da se zaposle.

„Osobe sa invaliditetom koje su trenutno osposobljene za neki posao lako mogu da nađu zaposlenje. Poslodavci su u obavezi, ali obavezu imaju i osobe sa invaliditetom da se kategorišu, odnosno da se izvrši procena njihove sposobnosti da bi mogle da rade u nekoj od institucija“, kazao je Josifović.

Udruženje distrofičara u Gračanici nema podatke da li Opština Gračanica u svojoj administraciji ima zaposlenih sa invaliditetom.

Tačni podaci koliko osoba sa invaliditetom živi na teritorije opštine Gračanica nije poznat. Procenju se da deset odsto od ukupnog broja stanovnika ima neku vrstu invaliditeta.

Debatu „Položaj i problemi osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Gračanica“ u Medija centru u Čaglavici je organizovana uz podršku Opštine Gračanica.Ostale vesti

Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022