Vesti
Društvo

Osobe sa invaliditetom diskriminisane

Osobe sa invaliditetom diskriminisane su u svim sferama društvenog i privatnog života, ocenjuje Dragan Josifović povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra.
Osobe sa invaliditetom diskriminisane
Dragan Josifović (Foto KIM)

Predsednik Udruženja distrofičara u Gračanici Dragan Josifović kaže da su osobe sa invaliditetom posebno diskriminisane u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i u zdravstvenoj zaštiti.

„Zdravstvena zaštita gora je nego što je bila. Manje davanja je za osobe sa invaliditeom kada su u pitanju banjska lečenja i ortopedska pomagala. Veliki problem je i to što nema pristupa obrazovnim i ostalim institucijama. Ako se adekvatno ne obrazuju, kanije dolazi i problem zapošljavanja i najveća diskriminacija je u tom pogledu, jer se ne poštuju zakoni, pa osobe sa invaliditetom ostaju bez osnovnih prava. Ekonomsa kriza prelila se i na ove osobe u smislu socijalnih davanja“, kazao je Josifović KIM radiju.

Govoreći o problemu nezaposlenosti, Josifović je kazao da je u Srbiji, od 2010. godine, kada je donet Zakon koji predviđa da poslodavci na 20 radnika zaposle osobu sa invaliditetom zaposleno preko pet hiljada ljudi. On ističe da je zato neophodno stalno raditi na podizanju svesti o sposobnostima, mogućnostima i kreativnosti osoba sa invaliditetom, i dodala da tome treba da doprinesu mediji.

„Generalno i u Srbiji i na Kosovu problem je što se zakoni koji se tiču osoba sa
invaliditetom teško primenjuju. U tom smislu i mediji treba da budu naši aktivni partneri gde bi u određenim emisijama imali učešće i osobe sa invaliditetom u cilju podizanja svesti građana“, kazao je Josifović.

Prema podacima Uduženja osoba sa inavaliditetom na centralnom Kosovu registovano je 750 osoba sa inaliditetom, ali prema rečima Josifovića taj broj je mnogo veći i kreće se od 1.500 do 1.800.

„Danas ćemo održati niz aktivnsti, kao što je turnir u šahu i pikadu, imaćemo tribinu koja je posvećena UN konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom. Redovono organizujemo i tribine, okrugle stovole na kojima ukazujemo na probleme. Cilj svega je neka socijalna inkluzija i uključivanje u društvene aktivnosti“, kazao je Josifović.

On je istakao da kada su standardi, vezano sa osobe sa invaliditetom u pitanju, najdalje otišle Skandinavske zemlje, te da bi u poboljšanju njihovog položaja trebalo da primenjujemo upravo njihove modele.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021