Vesti
Društvo

Osobe sa invaliditetom diskriminisane

Osobe sa invaliditetom diskriminisane su u svim sferama društvenog i privatnog života, ocenjuje Dragan Josifović povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra.
Osobe sa invaliditetom diskriminisane
Dragan Josifović (Foto KIM)

Predsednik Udruženja distrofičara u Gračanici Dragan Josifović kaže da su osobe sa invaliditetom posebno diskriminisane u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i u zdravstvenoj zaštiti.

„Zdravstvena zaštita gora je nego što je bila. Manje davanja je za osobe sa invaliditeom kada su u pitanju banjska lečenja i ortopedska pomagala. Veliki problem je i to što nema pristupa obrazovnim i ostalim institucijama. Ako se adekvatno ne obrazuju, kanije dolazi i problem zapošljavanja i najveća diskriminacija je u tom pogledu, jer se ne poštuju zakoni, pa osobe sa invaliditetom ostaju bez osnovnih prava. Ekonomsa kriza prelila se i na ove osobe u smislu socijalnih davanja“, kazao je Josifović KIM radiju.

Govoreći o problemu nezaposlenosti, Josifović je kazao da je u Srbiji, od 2010. godine, kada je donet Zakon koji predviđa da poslodavci na 20 radnika zaposle osobu sa invaliditetom zaposleno preko pet hiljada ljudi. On ističe da je zato neophodno stalno raditi na podizanju svesti o sposobnostima, mogućnostima i kreativnosti osoba sa invaliditetom, i dodala da tome treba da doprinesu mediji.

„Generalno i u Srbiji i na Kosovu problem je što se zakoni koji se tiču osoba sa
invaliditetom teško primenjuju. U tom smislu i mediji treba da budu naši aktivni partneri gde bi u određenim emisijama imali učešće i osobe sa invaliditetom u cilju podizanja svesti građana“, kazao je Josifović.

Prema podacima Uduženja osoba sa inavaliditetom na centralnom Kosovu registovano je 750 osoba sa inaliditetom, ali prema rečima Josifovića taj broj je mnogo veći i kreće se od 1.500 do 1.800.

„Danas ćemo održati niz aktivnsti, kao što je turnir u šahu i pikadu, imaćemo tribinu koja je posvećena UN konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom. Redovono organizujemo i tribine, okrugle stovole na kojima ukazujemo na probleme. Cilj svega je neka socijalna inkluzija i uključivanje u društvene aktivnosti“, kazao je Josifović.

On je istakao da kada su standardi, vezano sa osobe sa invaliditetom u pitanju, najdalje otišle Skandinavske zemlje, te da bi u poboljšanju njihovog položaja trebalo da primenjujemo upravo njihove modele.Ostale vesti

Đurić: Najmanje 1.389 razloga da svaki Srbin poseti Kosovo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je danas štand te kancelarije na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i pozvao sve građane Srbije da posete Kosovo.
  • 22.02.2020
Ilija Ivić, posle uvreda, pretnji i otkaza zbog ponude da igra za Kosovo: Zanima me samo fudbal
Mladi fudbaler Ilija Ivić iz Kišnice kod Gračanice, na Kosovu, dobio je nedavno poziv da igra za reprezentaciju Kosova. Dan nakon što su mediji objavili ovu vest, njegova majka dobila je otkaz na poslu u Kulturno prosvetnom centru, koji na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije.
  • 22.02.2020
Na groblju u južnom delu Mitrovice porušeni spomenici, zarasli u korov
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju zimske ili Velike zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Građani iz severnog dela Mitrovice posetili su pravoslavno groblje u južnom delu grada, gde su upalili sveće i položili cveće na humke svojih najmilijih.
  • 22.02.2020
Otac Ilije Ivića nije ostao bez posla
Dušan Ivić, otac mladog fudbalera Ilije Ivića kome je ponuđeno da igra za kosovsku reprezentaciju, nije ostao bez posla, potvrdio je za RTV Kim direktor Elektro-tehničke škole u Sušici, Milan Dimitrijević.
  • 21.02.2020
’’Jezik je ogledalo same esencije postojanja’’
"Svaki čestit čovek ne da svoj jezik i ne da svoje običaje“, kazao je Fjodor Dostojevski koga je u Gračanici na Međunarodni dan maternjeg jezika na tribini „Srpski jezik na KiM u kulturi, medijima, administraciji i prosveti“ citirala profesorka srpskog jezika Ana Kostić.
  • 21.02.2020
„Moramo da radimo na sprovođenju Zakona o upotrebi jezika“
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović istakao je da se Zakon o upotrebi jezika i dalje „nedovoljno primenjuje“, a jedan od načina rešavanja postojećih problema učenje jezika kroz neformalne vidove obrazovanja.
  • 21.02.2020