Vesti
Društvo

Osmogodišnjem Vidanu potrebna novčana pomoć za lečenje

Vidanu Stanomiroviću iz Štrpca koji boluje od dečje paralize potrebna je novčana pomoć u iznosu od 5.000 evra za lečenje u Ćupriji. Tim povodom je na platou ispred Opštine Gračanica organizovana humanitarna akcija na kojoj je prikupljeno 15.600 dinara i oko 350 evra.
Osmogodišnjem Vidanu potrebna novčana pomoć za lečenje
Sa današnje humanitarne akcije (Foto Kim)

Humanitarnu akciju za pomoć osmogodišnjem Vidanu pokrenula je novinarka Jelena Đorđević.

„Kod porodice Stanomirović u Štrpce sam otišla kako bih snimila priču o mešovitom braku. Vidanov otac Stanimir je oženio ženu iz Albanije i to je bio povod mog odlaska. Međutim, kroz razgovor sa njima, saznala sam da je Vidan rođen sa dečjom paralizom. U kolicima je, a kako bi prohodao, neophodno je započeti lečenje“, rekla je ona.

Đorđevićeva napominje da je za Vidanovu operaciju u privatnoj klinici u Ćupriji neophodno za početak izdvojiti pet hiljada evra.

„Nakon što sam objavila priču o porodici Stanomirović i Vidanovom zdravstvenom problemu, odmah sam se konsultovala sa predstavnicima Inovacionog centra koji su prihvatili da organizuju neku vrstu akcije. Aleksandar Blagić iz ovog centra je napravio poster i objavio žiro račun Vidanovog oca. Ubrzano je počelo prikupljanje novca“, navela je koleginica Đorđević.

„Naša organizacija bavi se 3D modelovanjem i štampanjem maketa. Odlučili smo da 20 maketa odradimo za pomoć malom Vidanu i to poklonimo ljudima koji uplate više od 20 evra na račun njegovog oca. Iskreno se nadamo da ćemo uspeti da prikupimo novac“, rekao je Blagić.

Zahvaljujući humanitarnoj akciji koja je već organizovana u Štrpcu, prikupljeno je 86.500 dinara.

„Kutije za dobrovoljni prilog postavljene su i u kafićima u Gračanici početkom avgusta, danas ćemo ih pokupiti i videćemo koliko će ova akcija biti uspešna. Prema rečima Vidanovog oca, on bi krajem septembra trebalo da ode na prvi pregled, ukoliko to dozvole uslovi vezani za pandemiju koronavirusa“, zaključila je Đorđevićeva.

Ona je apelovala na predstavnike lokalnih i centralnih institucija da podrže ovu akciju.

Svi oni koji žele da pomognu Vidanu, novac mogu uplatiti na sledeće žiro račune:

Devizni račun: xko51504001003902640, Rajfajzen banka.

Dinarski račun: 205-9011007857580-47, Komercijalna banka.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022