Vesti
Društvo

Osmogodišnjem Vidanu potrebna novčana pomoć za lečenje

Vidanu Stanomiroviću iz Štrpca koji boluje od dečje paralize potrebna je novčana pomoć u iznosu od 5.000 evra za lečenje u Ćupriji. Tim povodom je na platou ispred Opštine Gračanica organizovana humanitarna akcija na kojoj je prikupljeno 15.600 dinara i oko 350 evra.
Osmogodišnjem Vidanu potrebna novčana pomoć za lečenje
Sa današnje humanitarne akcije (Foto Kim)

Humanitarnu akciju za pomoć osmogodišnjem Vidanu pokrenula je novinarka Jelena Đorđević.

„Kod porodice Stanomirović u Štrpce sam otišla kako bih snimila priču o mešovitom braku. Vidanov otac Stanimir je oženio ženu iz Albanije i to je bio povod mog odlaska. Međutim, kroz razgovor sa njima, saznala sam da je Vidan rođen sa dečjom paralizom. U kolicima je, a kako bi prohodao, neophodno je započeti lečenje“, rekla je ona.

Đorđevićeva napominje da je za Vidanovu operaciju u privatnoj klinici u Ćupriji neophodno za početak izdvojiti pet hiljada evra.

„Nakon što sam objavila priču o porodici Stanomirović i Vidanovom zdravstvenom problemu, odmah sam se konsultovala sa predstavnicima Inovacionog centra koji su prihvatili da organizuju neku vrstu akcije. Aleksandar Blagić iz ovog centra je napravio poster i objavio žiro račun Vidanovog oca. Ubrzano je počelo prikupljanje novca“, navela je koleginica Đorđević.

„Naša organizacija bavi se 3D modelovanjem i štampanjem maketa. Odlučili smo da 20 maketa odradimo za pomoć malom Vidanu i to poklonimo ljudima koji uplate više od 20 evra na račun njegovog oca. Iskreno se nadamo da ćemo uspeti da prikupimo novac“, rekao je Blagić.

Zahvaljujući humanitarnoj akciji koja je već organizovana u Štrpcu, prikupljeno je 86.500 dinara.

„Kutije za dobrovoljni prilog postavljene su i u kafićima u Gračanici početkom avgusta, danas ćemo ih pokupiti i videćemo koliko će ova akcija biti uspešna. Prema rečima Vidanovog oca, on bi krajem septembra trebalo da ode na prvi pregled, ukoliko to dozvole uslovi vezani za pandemiju koronavirusa“, zaključila je Đorđevićeva.

Ona je apelovala na predstavnike lokalnih i centralnih institucija da podrže ovu akciju.

Svi oni koji žele da pomognu Vidanu, novac mogu uplatiti na sledeće žiro račune:

Devizni račun: xko51504001003902640, Rajfajzen banka.

Dinarski račun: 205-9011007857580-47, Komercijalna banka.Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021