Vesti
Društvo

Osmani: Povećavamo kapacitet za prijem avganistanskih izbeglica

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo povećava kapacitete za prihvat avganistanskih izbeglica, ne navodeći koliko će njih doći, prenosi Koha.
Osmani: Povećavamo kapacitet za prijem avganistanskih izbeglica
Vjosa Osmani (Foto Rojters)

Osmani je dodala da je sve spremno za prijem prve grupe izbeglica, na jednoj od planiranih lokacija.

"Spremni smo da prihvatimo prve izbeglice. Radimo na povećanju kapaciteta za što veći prihvat. Ne mogu da govorim o broju ili lokaciji na kojoj će biti smešteni. Kada će stići zavisi od toga kako je njihov prevoz organizovale SAD. Spremni smo, otvorenim vratima i otvorenim srcem", rekla je Osmani u razgovoru za britanski "Skaj njuz".

Dodala je da će saopštiti datum dolaska prve grupe izbeglica kada bude dobila informacije. Takođe je istakla je da je pet građana Kosova u Avganistanu zatražilo pomoć od institucija za evakuaciju i da su svi drugi ranije napustili Avganistan ili su već evakuisani.

Naglasila je da nema zahteva za status boravka, jer će Kosovo biti privremeno utočište za izbeglice, koje su se prijavile za odlazak u SAD.

"Razgovori koje smo vodili sa SAD bili su o ljudima, zaposlenim u američkoj vojsci, koji su već izrazili interesovanje za direktan odlazak u SAD", rekla je Osmani.

Istakla je da će im Kosovo pružiti utočište koliko god to bude bilo potrebno.

"Naša vrata su otvorena i nema zemlje na svetu koja razume bol izbeglica više od nas", poručila je Osmani.

Postoje navodi da će grupa koja bud pristigla iz Avganistana biti smeštena po studenstskim domovima u Prištini.

Studentski parlament u svojoj rekaciji povodom najave o mogućnosti smeštaja izbeglica iz Avganistana u Studentski centar u Prištini, navodi da ima preko 4.000 studenata za koje se očekuje da će ove godine biti smešteni u domovima, pa se protive ideji da se ovaj centar pretvori u kamp za Avganistance.

„Studentski parlament se kategorički protivi smeštanju izbjeglica u studentske domove, ima dovoljno mesta gdje se mogu smestiti i postaviti kampove. Pozivamo MONT da otkaže ovu inicijativu, u protivnom će doći do legitimnih studentskih reakcija”, kaže se, između ostalog, u reakciji SP-a.

SP ističe da su za prijem izbeglica na Kosovu, ali ne u studentskim prostorijama.

"Studentski parlament se kategorički protivi smeštanju izbeglica u studentske domove, ima dovoljno mesta gde se mogu smestiti i postaviti kampove. Pozivamo MONT da otkaže ovu inicijativu, u protivnom će doći do legitimnih reakcija, radi zaštite naših učenika", navodi se u rekaciji Studentskog parlamenta.

 Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022