Vesti
Društvo

Oskrnavljeno groblje u Orahovcu, reagovao OEBS

Nepoznate osobe oskrnavile su groblje Roma, Aškalija i Egipćana u Orahovcu, objavio je predsednik te opštine Smajlj Ljatifi. Tim povodom oštro je reagovala i misija OEBS-a na Kosovu.
Oskrnavljeno groblje u Orahovcu, reagovao OEBS
Oskrnavljeno groblje u Orahovcu (Foto Smailj Ljatifi)

Ljatifi je pozvao nadležne organe da sprovedu zakon i rasvetle ovaj "nečovečni akt", napisao je Ljatifi na svojoj Fejsbuk stranici.

"Oštro osuđujemo štetu na groblju zajednica Roma, Aškalija i Egipćana u opštini Orahovac. Stojimo zajedno i pokazujemo solidarnost sa zajednicama na Kosovu da osudimo ovaj nizak čin vandalizma i skrnavljenja. Jasno se distanciramo od takvih krivičnih dela", naveo je Ljatifi u svojoj objavi.

OEBS oštro osudio skrnavljenje groblja u Orahovcu

Misija OEBS-a na Kosovu osudila je skrnavljenje groblja romske, aškalijske i egipćanske zajednice u Orahovcu, objavljeno je na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

"Oskvrnuće dolazi nakon što smo svi proslavili Dan kosovskih Roma, dan posvećen kulturi zajednice i doprinosu različitom kosovskom društvu", objavljeno je.

Iz OEBS-a traže hitno sprovođenje policijske istrage kako bi se počinioci ovog vandalskog čina što pre priveli pravdi.

 Ostale vesti

Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023