Vesti
Društvo

OŠ “Kralj Milutin“: Udžbenici do četvrtka

Učenicima od prvog do četvrtog razreda OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici besplatni udžbenici biće podeljeni najkasnije do četvrtka. Sa isporukom se kasnilo jer su pošiljke određenih izdavačkih kuća bile zadržane na carini na severu Kosova.
OŠ “Kralj Milutin“: Udžbenici do četvrtka
Zaplenjeni udžbenici (Foto arhiva Opština Gračanica)

Iako je od početka školske godine prošlo 15 dana, đaci od prvog do četvrtog razreda OŠ “Kralj Milutin“ u Gračanici nastavu prate bez svih neophodnih udžbenika jer je samo jedan deo dopremljen.

„Jedna pošiljka udžbenika je već stigla u Školsku upravu u Kosovskoj Mitrovici i mi smo je preuzeli. Još jedna pošiljka treba da stigne, reč je o udžbenicima izdavačke kuće Klett. Ti udžbenici su zadržani na kosovskoj carini. Zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave, završili smo sa carinom i udžbenici bi danas trebalo da budu dopremljeni u školu, a učenicima raspodeljeni najkasnije do četvrtka“, rekao je u izjavi za Kim Vladimir Milkić, direktor OŠ „ Kralj Milutin“ u Gračanici.

Učitelji ove vaspitno-obrazovne ustanove kažu da na početku svake školske godine mesec dana posvećuju obnovi gradiva iz prethodnog razred, te da kašnjenje sa distribucijom udžbenika za njih i za đake ne predstavlja preveliki problem.

„Pošto se celokupno gradivo iz prethodne godine obnavlja, nemamo problema. Ne obrađujemo nove tekstove, već sa decom imamo govorne vežbe. Sve ono što su učili u prvom razredu, sada utvrđujemo“, kaže učiteljica prvog odeljenja drugog razreda Slavica Popović.

Iz Školske uprave Ministartva prosvete Srbije za Kim je potvrđeno da su pošiljke određenih izdavačkih kuća zadržane na carinskom punktu na severu Kosova, ali da će službenici Pošte moći da ih preizmu i Školskoj upravi dopreme u toku dana. Odatle će, prema rečima načelnika Školske uprave Predraga Stojčetovića, pošiljke biti dostavljene školama kojima nedostaju udžbenici.

I prva pošiljka besplatnih udžbenika Ministartva prosvete Srbije, namenjena učenicima sa Kosova, zadržana je početkom septembra, na dva dana, na administrativnom prelazu Jarinje.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023