Vesti
Društvo

Organizovani prevoz đaka od ponedeljka

Osnovci i srednjoškolci na centralnom Kosovu i danas bez organizovanog prevoza do škola. Iz Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije najavljeno da će đaci školskim autobusima biti prevoženi od ponedeljka.
Organizovani prevoz đaka od ponedeljka
Detalj iz emisije (Foto Kim)

Regionalni načelnik Školske uprave Predrag Stojčetović izjavio je u „Dogovoru!?“ RTV Kim da se JGP Priština, koje brine o prevozu učenika od 99. godine, obavezalo ugovorom sa Ministarstvom prosvete da će blagovremeno obezbediti školske autobuse.

„Javno gradsko preduzeće Priština je taj ugovor potpisalo. U ugovoru decidno stoji da je u obavezi da 1. septembra bude spremno. Mi smo iznenađeni jer su do poslednjeg dana govorili da je sve spremno. Neko će utvrditi zašto su ti problemi nastali“, kaže Stojčetović ističući da je za prevoz učenika nakon 1. septembra postojalo alternativno rešenje kojem su se suprotstavili čelnici JGP Priština uz uveravanje da će koliko sutra autobusi biti registrovani, a prevoz đaka do škola obezbeđen.

Stojčetović je kazao da će, prema informacijama koje je dobio iz Privremenog organa Opštine Priština, prevoz za učenike biti obezbeđen od ponedeljka naredne sedmice, do kada će registracija autobusa, koja je bila sporna, biti obavljena.

Živorad Lazić, direktor Ekonomsko-trgovinske škole je kazao da je zbog neorganizovanog prevoza za đake mali broj učenika pratio nastavu.

„Od kako je nastao problem, u školi je bilo prisutno 10 do 20 posto đaka i to uglavnom onih koji žive u sredinama blizu škole. Svi ostali, koji nisu imali prevoz, nisu došli na nastavu. Žao mi je učenika prvih razreda srednjih škola kojima je uskraćeno nešto što se zove prvi dan u školi i što još uvek nisu upoznali svoje nastavnike, niti školu koju su upisali“, kaže Lazić.

Stojčetović naglašava da će nastava, iako su časovi redovno izvođeni, morati da bude nadoknađena, te da će škole biti dužne da dostave Školskoj upravi plan izvođenja nastave koja je propuštena.
 
Direktor za obrazovanje, omladinu i sport u Opštini Gračanica Dragan Dimitrijević je kazao da je i Opština Gračanica delom uključena u otklanjanju prepreka u obezbeđivanju prevoza za đake.

„I Opština Gračanica radi na rešavanju problema. U pitanju je stvar od opšteg interesa. Ipak, smatram da je to više ispolitizovano nego što predstavlja realan problem, tako da je bilo neophodno i učešće predsednika opštine. Nadam se da ćemo od ponedeljka moći da kažemo da će prevoza biti“, kazao je Dimitrijević.

U sinoćnjem „Dogovoru!? RTV Kim, polemisalo se i problemima nastalim oko upisa i raspodele đaka prvaka po odeljenjima, ali i o nedostatku prostora u gotovo svim školama centralnog Kosova u kojima se nastava od 99. godine izvodi u tri smene.Ostale vesti

Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020