Vesti
Društvo

Organizatori festivala "Mirdita, dobar dan" podržali novinara Nove.rs

Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
Organizatori festivala
Sa otvaranja festivala (Foto Kim)

Oni su pre početka programa poslednjeg dana festivala pred prištinskom publikom pozvali nadležne institucije, političare i javnost da reaguju.

"Progon novinara i novinarki je nedopustiv u svakom slučaju, ali posebnu pažnju moramo posvetiti progonu novinara i novinarki i aktivista i aktivistkinja koji promovišu mir, koji izveštavaju o pitanjima ljudskih prava, slobode i diskriminacije. To su vrednosti koje su najvažnije, i branitelje i braniteljke tih vrednosti moramo posebno zaštititi", rekli su organizatori.

Oni su dodali da "ovaj festival ostaje platforma za promovisanje tih vrednosti i za podršku svim pojedinkama i pojedincima koji hrabro, požrtvovano i dosledno rade na približavanju srpskog i kosovskog društva".

Kako prenosi Cenzolovka, tabloid Informer prvi je prozvao novinara Pera Jovovića, zbog njegove objave na privatnom Fejsbuk profilu u kojoj je stajao emotikon kosovske zastave. Tekst o tom "skandalu" preneli su još portali Objektiv i Republika.rs, a nakon objavljivanja, Jovoviću je upućen veliki broj zlonamernih poruka na društvenim mrežama.

"Tekstom su me targetirali kao nekog ko podržava nezavisno Kosovo. Ponovo mi pišu da žele da umrem od raka, pozivaju na linč i pišu da je vreme za ’svinjokolj’. Govore da će me proterati iz Srbije, da ću umreti u Božje ime", rekao je Jovović i dodao da je jako važno da se u javnosti govori o ovim stvarima i da će on, kako se nada, postati simbol bolje budućnosti i promene.

UNS osudio pretnje smrću novinaru portala Nova.rs

Udruženje novinara Srbije osudilo je pretnje smrću koje dobija novinar portala Nova.rs Pero Jovović i zatražilo od policije i tužilaštva pronađu odgovorne.

Jovović je UNS-u rekao da je u Prištinu došao da izveštava sa festivala "Mirdita, dobar dan" i da je na Fejsbuku objavio gde se nalazi.

"Stavio sam zastavu Kosova. Informer je to skrinšotovao, pa su to preneli ostali tabloidi. Junajted medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine su podneli krivične prijave. Dostavio sam advokatima fotografiju koja mi je poslata gde mi je nožem probijena glava i gde mi je prerezan grkljan, ali i druge pretnje", rekao je Jovović.

On je UNS-u potvrdio da većina pretnji stiže sa profila koji su anonimni, ali da ima i onih sa imenom i prezimenom.

Jovović je UNS-u takođe rekao da ljude koji mu prete ne poznaje, kao i da pretnje i uvrede stižu i dalje, javno i u inboks njegovih naloga na društvenim mrežama.

Mreža Safe Journalists (Sigurnost novinara): Smiriti atmosferu u društvu

Mreža Safe Journalists (Sigurnost novinara), koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojoj članici, Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), u osudi podmuklog ciljanja novinara Pere Jovovića i brutalnih pretnji koje su mu upućene.

"Tražimo od srpske policije i tužilaštva da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza pretnje i molimo predstavnike vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da smire ovakvu atmosferu u društvu", navodi se u saopštenju.

O ovom slučaju ćemo obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere, jer svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021
Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije
Nakon više od 17 godina koliko je bio smešten u privatnoj kući u Ugljaru, Dom zdravlja Kosovo Polje je početkom oktobra počeo sa radom u novom objektu. 
  • 26.11.2021
Dan zastave Albanije neradni dan na Kosovu
Kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako nije na spisku zvaničnih praznika na Kosovu.
  • 26.11.2021
Crkva brvnara u Goraždevcu, dragocena za meštane, vredna za istoriju

Jedna od nastarijih crkava brvnara na Balkanu nalazi se u Goraždevcu i oživi jednom godišnje kada se obeležava dan Svetog Jeremije proroka čije ime nosi.

  • 26.11.2021