Vesti
Društvo

Opštinsko Odeljenje inspekcije: Zabranjeno paljenje žetvenih ostataka i otpada

Opštinsko Odeljenje inspekcije u Gračanici upozorava meštane da se uzdrže od spaljivanja žetvenih ostataka i otpada, kako bi se izbegle moguće neželjene posledice i sačuvala životna sredina.

Opštinsko Odeljenje inspekcije: Zabranjeno paljenje žetvenih ostataka i otpada
Ilustracija (Foto Kim)

Tokom perioda žetve česti su slučajevi spaljivanja srtnjišta, slame kao i drugih ostataka nastalih poljoprivrednom proizvodnjom i ubiranjem letine. Građani često, uređujući svoja dvorišta, spaljuju biljne ostatke.

Iz opštinskog Odeljenja inspekcije pozivaju sve građane na savesno i odgovorno ponašanje.

„Svake godine u ovom sezonskom periodu dolazi do učestalih požara nastalih paljenjem niskog rastinja i strnih useva. Paljenjem žetvenih ostataka na otvorenom je stara primitivna agrotehnička mera koju poljoprivrednici protivzakonito primenjuju kako bi izbegli dodatne troškove i lakše obradili zemlju. Umesto uštede stvaraju se velike opasnosti po okolinu, zagađuje se životna sredina, nanosi se šteta poljoprivrednom zemljištu i ugrožava se prirodni ekosistem. Redovno skrećemo pažnju, posebno ratarima da ne pale strnjiku po njivama, jer se svaka varta lako može oteti kontroli, čak i naizgled bezazleno bacanje opušaka cigareta može indikovati ozbiljne probleme usled ovako visokih temperatura i vetra koji dodatno raspiruje vatru. Кomunalna inspekcija će raditi pojačanim kapacitetom u saradnji sa policijom, gde će svaki vid paljenja ili podmetanja požara kažnjavati na licu mesta“, poručila je direktorica inspekcije Jelena Stojanović i dodala:

„Apelujemo na poljoprivrednike da se uzdrže od izazivanja opasnosti i striktno zabranjujemo ovakve aktivnosti. Pozivam stanovništvo da svaki vid ovakve radnje prijavi Odeljenju inspekcije sa dokaznim materijalom u vidu fotografija, kako bi svako nesavesno ponašanje bilo procesuirano, kažnjeno i u zavisnosti od nanete štete privedeno od strane policije. Još jednom apleujemo na savesno ponašanje ratara i ostalih građana, samo svi zajedno učinićemo jedni drugima dobro“.

Iz Odeljenja inspekcije Opštine Gračanica upozoravaju građane da je strogo zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru i da je za to propisana mandatna kazna, ali i pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022