Vesti
Društvo

Opštini predati ključevi Srednjoškolskog centra. "Uskoro preseljenje" tri škole

Više od decenije od usvajanja odluke u SO, Opština Gračanica je danas konačno preuzela ključeve novoizgrađenog Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu. U zgradu od preko 8.000 m2 useliće se učenici tri srednje škole sa centralnog Kosova. Kada – još se tačno ne zna.
Opštini predati ključevi Srednjoškolskog centra.
Srednjoškolski centar u Lapljem Selu (Foto Kim)

Umesto učenika, na otvaranje dugo čekanog Srednjoškolskog centra došli su predstavnici institucija, kako lokalnih, tako i međunarodnih - onih koji su finansirali izgradnju ovog “velelepnog centra”.

Kancelarija Evropske unije (EU) u Prištini je u projekat izgradnje uložila više od 2,7 miliona evra, a za inventar i drugi školski materijal se pobrinula kosovska Opština Gračanica kod koje su sada i ključevi centra. Gradnja je započeta jula 2017. godine. Prema rečima šefa Kancelarije EU Tomaša Sunjoga, na otvaranje školske zgrade je uticala pandemija kovid-19.

“Sektor obrazovanja će nastaviti da bude prioritetna oblast i u novom IPA III programu u skladu sa politikama EU. Smatramo da svi ljudi Kosova imaju pravo na visokokvalitetno obrazovanje i na celoživotno učenje. Uveren sam da će nastavnici i ostalo osoblje da iskoriste objekat na najbolji način i da obezbede da bude održavan na najbolji način. Ovom prilikom želim najbolji uspeh đacima škole i nadam se da smo u stanju da se uskoro uselimo“, kazao je Sunjog.

Za predsednicu Opštine Gračanica Ljiljanu Šubarić dugoočekivana izgradnja Srednjoškolskog centra je od "istorijskog značaja" jer se, kako navodi, "polako ostvaruju snovi generacija".

“Ova investicija je od suštinskog značaja za obrazovanje, a kao što znamo obrazovanje je osnova razvijenog društva i temelj za budućnost. Naš obrazovni sistem, naši vredni prosvetni radnici godinama svedoče činjenici koliko je obrazovanje važno. Ono je bilo i biće jedan od stubova našeg opstanka, ali  je, uverena sam u to, i jedan od stubova našeg napretka i razvoja. Takođe, želim da uputim čestitke učenicima i svim prosvetnim radnicima koji će koristiti ovaj obrazovni centar”, rekla je Šubarićeva.

Useljenje posle konsultacija sa Školskom upravom?

Na ostvarenje sna više od 20 godina čekaju uprave prištinske Gimnazije, Ekonomsko-trigovinske i Medicinske škole, ali se još tačno ne zna kada će se u novu školsku zgradu useliti učenici tri pomenute obrazovne ustanove koje su svoje matične objekte bile primorane da napuste još 1999. godine. Direktori škola koje nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva obrazovanja Republike Srbije potvrdili su da čekaju odobrenje načelnika Školske uprave za useljenje. Oni su, inače, spremni već godinama unazad.

„Nemamo informaciju kada će zvanično učenici biti u školi. Mi se nadamo što pre, Opština Gračanica je danas preuzela zgradu Srednjoškolskog centra, očekujemo da u skorije vreme ovde pređemo i krenemo sa radom u normalnim uslovima. Ne koči ništa konkretno, ono na šta mi treba da obratimo pažnju jesu rasporedi učenika, da se to svede u jedan raspored i da svi pređemo ovde. Zvanično, da dobijemo odobrenje od Školske uprave, imamo usmeno odobrenje, ali se čeka zvanično, pismeno. Možda početkom marta pređemo ovde“, kazao je direktor Medicinske škole Miodrag Živić  koja će u ovu zgradu useliti 267 učenika koji trenutno koriste prostorije osnovnih škola u Gračanici, Donjoj Gušterici i Lepini. Odeljenje koje se nalazi u Plemetini će nastaviti da koristi objekat tamošnje OŠ "Sveti Sava".

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić kaže da na preseljenje ove srednjoškolske ustanove u novu zgradu utiču “tehničke stvari”.

„Od 2000. godine Ekonomsko-trgovinska škola je smeštena u OŠ `Miladin Mitić`. Snašli smo se, što se tiče prostora, ali je bilo nemoguće ispoštovati sve ono što je planom i programom bilo predviđeno, upravo zbog nedostatka prostora. Sada smo dobili odgovarajući prostor i naravno da smo dobili mogućnost da im pružimo kvalitetnije znanje, primenom savremenih tehničkih sredstava. Mi smo dobili dva informatička kabineta i učionice koje se mogu pretvoriti u kabinete, budući da se radi o stručnoj školi i da su nam potrebne, pre svega, primene savremenih tehnologija“, kazala je Mitićeva. Ova škola trenutno ima 192 učenika. Odeljenje koje se nalazi u Plemetini će ostati tamo, potvrdila je Mitićeva.

Prištinska Gimnazija je od ratnih sukoba „privremeno smeštena“ u Lapljem Selu. Poslednjih godina je koristila pomoćni objekat OŠ „Miladin Mitić“. Trenutno ima osam odeljenja sa 146 učenika.

„Kao što sami možete da se uverite, ovo je nešto što smo očekivali duži niz godina i konačno se danas taj san ostvario. Uslovi koje smo do sada imali, u odnosu na ovo, ne mogu da se uporede. Ovde je sve najmodernije i nadam se da će to kod učenika podstaknuti želju za većim radom, da postižu što bolje rezultate. Konačno i mi možemo da se pohvalimo da imamo naš objekat, mislim na srednje škole, Gimnaziju, Ekonomsko-trgovinsku i Medicinsku“, kazao je direktor ove škole Dejan Denić.

Na pitanje da li su obezbeđeni svi uslovi i kako će se grejati učionice, on odgovara:

„Kažu da je obezbeđena jedna količina ogreva, ova zgrada se greje na pelet i nadam se da posle raspusta možemo da planiramo da se ovde uselimo i nastavimo sa radom“, istakao je on.

Od izmeštanja iz Prištine, ove tri škole za nastavu koriste prostorije OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, “Miladin Mitić” u Lapljem Selu, “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici, “Vuk Karadžić” u Lepini i “Sveti Sava” u Plemetini.

Prelaskom u novi objekat i pomenute osnovne škole će imati više prostora i mogućnosti za rad bez smena.

„Ono što je važno, ne samo za ove tri srednje škole koje će koristiti centar, preseljenjem ćemo rasteretiti i osnovne škole koje su 22 godine bile dobar domaćin, ali su zbog toga imale i izazove i poteškoće. Ovim centrom mi rešavamo i to pitanje“, kazala je gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Pored učionica, Srednjoškolski centar sadrži i nekoliko laboratorija, kabinete za stručnu nastavu, sportsku salu, kao i prostor za sport na otvorenom koji se prostire na površini od 7.900 m2.

Inače, na današnjem događaju u Lapljem Selu novinarima nije bilo omogućeno da postave pitanja ni šefu Kancelarije EU na Kosovu, niti predsednici Opštine Gračanica.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022