Vesti
Društvo

Opštine s Kosova u poseti Vojvodini

Delegacije opštine Dragaš, Lipljan i Južna Mitrovica u naredna dva dana će boraviti u Vojvodini.
Opštine s Kosova u poseti Vojvodini
Novi Sad (Foto novisad.cc)

Poseta se organizuje u okivru projekta "Lokalne politike u multietničkim zajednicama na Kosovu - Dragaš, Lipljan i Južna Kosovska Mitrovica", a koji zajednički realizuju organizacija "Majka Tereza" iz Prištine i Centar za regionalizam iz Novog Sada, uz podršku Ambasade Norveške u Prištini.

Tokom dvodnevne posete Vojvodini, delegacija sa Kosova biće sutra primljena u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

Gosti s Kosova će sutra posetiti i Sombor, gde će se upoznati sa funkcionisanjem organa gradske skupštine.

U petak, 7. novembra, predstavnici opština Dragaš, Lipljan i Južna Kosovska Mitrovica biće gosti predsednika Opštine Bački Petrovac Pavela Marčoka.

Istoga dana je planirana poseta Inđiji, gde će gosti pored posetiti Skupštinu opštine i industrijsku zonu.

Sa predstavnicima opština dolaze i funkcioneri Ministarstva za lokalnu samoupravu Vlade Kosova i Konsultativnog veća za zajednice predsednice Kosova.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020