Vesti
Društvo

Opština Gračanica od večeras u zelenoj zoni

Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica od večeras se nalazi u zelenoj zoni.

Opština Gračanica od večeras u zelenoj zoni
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Zelena zona uključuje opštine sa niskim rizikom u kojima je na nedeljnom nivou 1 do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U zelenoj zoni nalazi se 24 opština: Gračanica, Klokot, Đakovica, Kamenica, Glogovac, Srbica, Istok, Dečani, Štrpce, Klina, Štimlje, Novo Brdo, Vitina, Prizren, Suva Reka, Kačanik, Orahovac, Mališevo, Đeneral Janković, Dragaš, Mamuša, Gnjilane i Ranilug.

Žuta zona uključuje opštine sa srednjim rizikom, odnosno opštine u kojima je između 76 do 150 zaraženih na 100.000 stanovnika nedeljno.

U žutoj zoni je šest opština: Južna Mitrovica, Lipljan, Podujevo, Vučitrn, Parteš i Junik.

Opštine koje se nalaze u crvenoj zoni su u najvećem riziku od širenja epidemije, odnosno sa više od 151 inficiranim na 100.000 stanovnika. 

U crvenoj zoni nalazi se sedam opština: Priština, Kosovo Polje, Severna Mitrovica, Zvečan, Obilić, Zubin Potok i Leposavić.

Mere u zelenoj zoni

U opštinama sa niskim rizikom od širenja infekcije radno vreme tržnih centara i ugostiteljskih objekata je od 05:00 do 20:00 časova. Ugostiteljski objekti, moći će da rade i nakon 20:00 ali samo usluge za poneti.

Javnim prevoznicima dozvoljeno je da koriste samo 50 odsto kapaciteta. Taksisti će moći da voze samo po jednog putnika, osim kada se radi o članovima porodice, kada ih može biti najviše troje.

Dozvoljene su kulturne aktivnosti pozorišta, biblioteka, filharmonija, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, kulturnih centara, ali uz korišćenje samo 30 odsto kapaciteta.

Sportske aktivnosti dozvoljene su na zatvorenim i otvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima, ali da na treninzima prisustvuje do 20 osoba, dok tokom takmičenja može učestvovati do 50 osoba. Takođe je dozvoljen i rad teretana i zatvorenih bazena ukoliko se koristi 40 odsto kapaciteta.

Ove mere će biti na snazi do 15. januara.Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021