Vesti
Društvo

Opština Gračanica od večeras u zelenoj zoni

Opština Gračanica se od večeras se nalazi u zelenoj zoni prema novoj odluci Ministarstva zdravlja Kosova o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika.
Opština Gračanica od večeras u zelenoj zoni
Gračanica (Foto Kim)

Zelena zona uključuje opštine sa niskim rizikom ili opštine od 1 do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika nedeljno.

U zelenoj zoni se pored opštine Gračanica, nalaze i Vitina, Orahovac, Gnjilane, Dragaš, Glogovac, Istok, Klina, Srbica, Dečani, Kamenica, Mališevo, Junik, Kačanik, Klokot, Leposavić, Zubin Potok, Mamuša, Novo Brdo, Đeneral Janković, Parteš, Ranilug, Štrpce i Štimlje.

U crvenoj se nalaze opštine sa visokim rizikom ili opštine sa preko 150 zaraženih na 100.000 stanovnika nedeljno, a od večaras će u ovoj zoni biti Priština, Kosovo Polje, Suva Reka i Zvečan.

Žuta zona uključuje opštine sa srednjim rizikom, odnosno opštine od 76 do 150 zaraženih na 100.000 stanovnika nedeljno. U ovoj zoni nalazi se deset opština: Lipljan, Obilić, Vučitrn, Prizren, Peć, Đakovica, Podujevo, Uroševac, Severna i Južna Mitrovica.

Prema merama Vlade Kosova donetim 15. januara, u opštinama koje pripadaju žutoj i zelenoj zoni rizika, radno vreme privrednika je od 5 sati ujutru do 22:00 časa uveče.

Radno vreme ugostitelja, trgovaca i ostalih poslovnih objekata u opštinama koje pripadaju crvenoj zoni rizika je od 05 do 21 sat. Usluge dostave hrane dozvoljene su i nakon 21:00.

Osobe starije od 65 godina, moći će slobodno da se kreću svakog dana od 06 do 10 sati i od 16 do 19 časova.

U zatvorenim prostorima je zabranjeno okupljanje građana u broju većem od 30 ljudi, dok je na javnim trgovima, parkovima, javnim mestima, u zimskim rekreacionim centrima i slično, dozvoljeno da se okupi do 50 ljudi.

Najnovija odluka o kategorizaciji opština će biti na snazi do 12. februara.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021