Vesti
Društvo

Opština Gračanica: Do posedovnog lista onlajn

Odeljenje za katastar opštine Gračanica obaveštava javnost da je preko platforme e-Кosovo omogućena onlajn usluga izdavanja posedovnog lista.
Opština Gračanica: Do posedovnog lista onlajn
Opština Gračanica (Foto Kim arhiva)

Кako je saopšteno, Кatastarska agencija Кosova (КAК) digitalizovala je brojne usluge, a od skoro, građani koji poseduju nepokretnost, posedovni list mogu da dobiju onlajn u nekoliko klikova na svom pametnom telefonu ili kompjuteru.

"To znači da posedovni list nije više dostupan samo na šalteru opštinskog katastra, već da do tog dokumenta građani mogu da dođu lakše i brže iz sopstvenog doma", napominju iz Opštine Gračanica. 

Da bi se ovaj dokument dobio onlajn, građani koji poseduju nepokretnost, najpre moraju da registruju svoj nalog na platformi e-Кosovo. Uslov za dobijanje posedovnog lista na ovaj način je i da je imovina registrovana pod ličnim brojem.

Nakon uspešne registracije, a potom i verifikacije, u odeljku usluge neophodno je izabrati opštinu u kojoj se imovina nalazi.

Ako želite da preuzmete posedovni list za svu imovinu u izabranoj opštini potrebno je da se klikom izabere opcija "Platite i preuzmite posedovni list".

Sistem, potom, automatski korisnika usmerava na izbor banke preko koje je neophodno izvršiti uplatu od 3 evra, koliko je cena onlajn dokumenta (ukoliko dokument ipak zahtevate na šalteru katastra u opštini cena je 4 evra).

Nakon što je uplata uspešno obavljena, posedovni list će se automatski pojaviti na nalogu korisnika, gde se može preuzeti ili skenirati pomoću QR koda.

Posedovne liste validne su šest meseci i u tom periodu ih možete preuzimati bez dodatnih troškova. Verifikacija posedovnog lista može se obaviti preko linka gde se upisuje broj predmeta i lični broj kada se preuzima posedovni list za lice ili katastarski broj kada se preuzima posedovni list za katastarsku jedinicu.Ostale vesti

Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022