Vesti
Društvo

Opština finansira promene naziva ulica

Nakon raspisivanja tendera za preimenovanje postojećih i imenovanje novih ulica znaće se koliko će sredstava biti odvojeno za tu namenu, navodi projekt menadžer Siniša Šubarić.
Opština finansira promene naziva ulica
Foto Opština Gračanica

Oština Gračanica objavila je nedavno da meštani koji nisu zadovoljni nazivom svoje ulice ili ukoliko postoji potreba za imenovanjem nove, svoje zahteve mogu da upute Odeljenju za urbanizam.

U okviru projekta „Adresni sistem“  čija je primena počela prošle godine, do sada su potrošena sredstva Evropske komisije i Norveške vlade.

Predstojeću promenu naziva ulica, kao i svaku narednu finasiraće opština Gračanica.

Projekt menadžer „Adresnog sistema“ Siniša Šubarić kaže da će se tek nakon razmatranja zahteva i donošenja odluka Skupštine opštine o preimenovanju postojećih i imenovanju novih ulica i raspisivanja tendera znati koliko će novca biti potrošeno iz opštinske kase za ovu namenu.

Kriterijum je da oko 2/3 stanovnika jedne ulice podnese zahtev, kao i da nijedna druga ulica na teritoriji opštine nema to ime. Šubarić dodaje da za sada postoji oko deset zahteva meštana koji žele da promene naziv svoje ulice.

„Nakon podnošenja zahteva Odeljenju za urbanizam, meštani dobijaju informacije o tome koja su imena na raspolaganju. Oni koji su zainteresovani za promenu naziva svoje ulice mogu da daju i nov predlog koji je van liste, vodeći računa da to ime već ne potoji u sistemu. Zato je zakonom dozvoljeno da na listi sa imenima imamo i 20 posto rezervnih“, rekao je Šubarić gostujući u emisiji „Uz jutarnju kafu“.

Predlozi o preimenovanju ulica i imenovanju novih moći će da se predaju do sazivanja sledeće sednice Skupštine opštine Gračanica, koja bi trebalo da bude održana tokom naredne nedelje.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023