Vesti
Društvo

Opstanak doveden u pitanje

Povratniku u Drenovcu kod Kline Ranku Bogićeviću, u noći između srede i četvrtka, lopovi su ukrali kravu i tele. Bogićevići i i komšije razmišljaju hoće li i dalje ostati u selu.
Opstanak doveden u pitanje
Ranko i Gordana Bogićević (Foto Kim)

Porodica Bogićević vratila se u Drenovac 2011. godine. Osim minimalne novčane naknade, poljoprivreda i stočarstvo su im jedini prihodi. Nakon krađe, Bogićevići su odmah su pozvali policiju koja je izvršila uviđaj, ali kažu da ne polažu puno nade u istragu.

Šteta nakon krađe nije samo materijalna, ističe Ranko Bogićević.

„Obeshrabren sam ne samo materijalno, već i psihički. Razmisliću u narednom periodu o ostanku. I komšije su zabrinute, moglo je i njima da se desi nešto slično“, rekao je Bogićević.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio je porodicu Bogićević i dodelio im jednokratnu pomoć. Jevtić je naglasio da su bezbednost i privatna svojina Drenovčana ugroženi i zatražio od policije da što pre pronađe i kazni počinioce.

„Nisu dovoljne samo osude i saopštenja, potrebni su rezultati. Želim da verujem da će Kosovska policija pronaći počinioce i kazniti ih u skladu sa zakonom, jer krađa krave povratničkoj porodici podrazumeva krađu šanse za opstanak“, kazao je Dalibor Jevtić.

Zamenik komandira policijske stanice u Klini Endžel Prenkaj, izjavio je da će policija učiniti sve što moguće da pronađe počinioce.

„Mnogi slučajevi krađa u ovoj opštini su rešeni, potrudićemo se da tako bude i u ovom slučaju. Sa meštanima Drenovca smo uvek imali dobru saradnju“, kaže Prenkaj.

Drenovac je često meta krađa koje su, kako meštani kažu, sve učestalije.

Drenovčani su, kako tvrde, vlasnici oko 50 hektara šume, ali i pored toga drva za ogrev moraju da kupuju jer se boje da ih seku. U selu nema gradske vode, a bunarska nije za piće.

U Drenovcu trenutno živi 10 povratničkih porodica. Nema male dece.Ostale vesti

Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020