Vesti
Društvo

Opomena sudiji Ustavnog suda Kosova zbog politike

Zbog učešća na partijskom skupu u okviru kampanje za vanredne parlamentarne izbore održane 8. juna, Ustavni sud Kosova izrekao je opomenu sudiji tog suda Kadriju Kruezijuu.
Opomena sudiji Ustavnog suda Kosova zbog politike
(Foto kodex.me)

Pored javne opomene, sud je doneo odluku da isključi učešće tog sudije u razmatranju svih predmeta koji imaju politički kontekst "poput onih u kojima kao stranke mogu da se pojave predsednik Republike Kosovo, Skupština Kosova, Vlada Kosova, Ombudsman i opštine", navodi se u saopštenju Ustavnog suda Kosova.

Krueziju je, kako se dodaje u saopštenju, dok je taj slučaj razmatrala specijalno sastavljena komisije "prihvatio da je pogrešno procenio situaciju u kojoj se našao" tokom izborne kampanje.

On je bio viđen da učestvuje na jednom lokalnom izbornom skupu Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija u Prizrenu.

Sudijama Ustavnog suda Kosova, ali i ostalih sudova, političko eksponiranje zakonom je zabranjeno.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023