Vesti
Društvo

Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih

Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Sa godišnje konferencije Ombudsmana (Foto Kim)

Reagujući na pisanje portala "Gazeta Sinjali" koji je objavio spisak imena 210 Srba, Roma i Goranaca koji se nalaze u izolaciji, uključujući i imena zaraženih, Ombudsman je apeluje na medije da učine više kako bi zaštitili lične podatke ljudi u izolaciji, kao i kod onih kod kojih je dijagnostikovan Kovid-19 ili koji su hospitalizovani, osim u slučajevima kada se informacije objavljuju uz saglasnost osobe.

"Ova objavljivanja su u suprotnosti s mnogim zakonskim normama, ali i u suprotnosti sa nizom propisa koji su namenjeni samoregulisanju medija. Ustav Republike Kosova reguliše veoma dobro ovo pitanje, posebno u članu 36. [Pravo na privatnost], u Zakonu br. 06/L-082 o zaštiti ličnih podataka, Zakonu br. 04/L-125 o zdravstvu, i Zakonu br. 2004/38 o pravima i odgovornostima stanovnika Kosova u zdravstvenom sistemu".

Iz Ombudsmana naglašavaju da mediji igraju veliku ulogu u društvu slanjem novinara, na "prve linije fronta", kako bi izveštavali javnost od događajima.

"Mediji takođe imaju i svoje obaveze da ispune u saglasnosti sa etičkim kodeksom i drugim samoregulatornim dokumentima".

U tom smislu Ombudsman podseća na preporuke Saveta za štampu Kosova o izveštavanju o situaciji sa virusom Kovid-19.

Na pisanje malo poznatog portala Gazeta Sinjali reagovalo je i Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu i zatažilo da ovaj portal ukloni podatke sa sajta.

Takođe je reagovao i OEBS, pozivajući na odgovorno izveštavanje medija.Ostale vesti

Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020