Vesti
Društvo

Ombudsman: Vlast da garanutuje za bezbednost novinara

Povodom Dana slobode medija iz Ombudsmana poručuju da je "kredibilno novinarstvo, izgrađeno na profesionalnim i etičkim standardima, od vitalnog značaja za procese u zemlji".

Nezavisnost i profesionalizam u novinarstvu, osiguravaju transparentnost i odgovornost u pitanjima od opšteg interesa i istovremeno podižu svets kod građanina za zajedničko učešće u društvenim, ekonomskim, kulturnim i političkim procesima, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

“Priroda rada ume da novinara/e pretvori u mete pretnji ili napada, što otežava delotvornu funkciju medija u širenju informacija. Verbalni ili fizički napadi na novinare, pretnje putem društvenih mreža ili u bilo kojem drugom obliku, krše ustavna prava na slobodu medija i slobodu izražavanja i alarmiraju krhkost funkcionisanja demokratije i vladavine zakona u zemlji. Vlasti imaju ustavnu obavezu da garantuju zaštitu i potrebnu bezbednost novinarima u ispunjavanju njihove uloge, isto kao što su dužni da se ne mešaju u rad medija, u transparentnost i pristup zvaničnim informacijama i dokumentima, kao suštinske komponente ostvarivanja sloboda medija, odnosno sloboda izražavanja i informisanja”.

U saopštenju se dodaje da Ombudsman skreće pažnju na nekažnjivost slučajeva kada se novinari napadaju, prete ili kada im se onemogućava da rade svoj posao, što utiče nesigurno okruženje za rad medija i indirektno otvara put za samocenzuru novinara i medija. Takođe, stalne poteškoće novinara da pristupe zvaničnim informacijama i dokumentima već godinama predstavljaju stalnu brigu.

“Ombudsman poziva na slobodan tok misli, govora i informacija i na razmišljanje i otvorenost naspram mišljenja koja su drugačije izražena, smatrajući iste bitnim vrednostima demokratije, kao sistem koji je Kosovo prihvatilo kao država”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023