Vesti
Društvo

Ombudsman: Vlast da garanutuje za bezbednost novinara

Povodom Dana slobode medija iz Ombudsmana poručuju da je "kredibilno novinarstvo, izgrađeno na profesionalnim i etičkim standardima, od vitalnog značaja za procese u zemlji".
Ombudsman: Vlast da garanutuje za bezbednost novinara

Nezavisnost i profesionalizam u novinarstvu, osiguravaju transparentnost i odgovornost u pitanjima od opšteg interesa i istovremeno podižu svets kod građanina za zajedničko učešće u društvenim, ekonomskim, kulturnim i političkim procesima, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

“Priroda rada ume da novinara/e pretvori u mete pretnji ili napada, što otežava delotvornu funkciju medija u širenju informacija. Verbalni ili fizički napadi na novinare, pretnje putem društvenih mreža ili u bilo kojem drugom obliku, krše ustavna prava na slobodu medija i slobodu izražavanja i alarmiraju krhkost funkcionisanja demokratije i vladavine zakona u zemlji. Vlasti imaju ustavnu obavezu da garantuju zaštitu i potrebnu bezbednost novinarima u ispunjavanju njihove uloge, isto kao što su dužni da se ne mešaju u rad medija, u transparentnost i pristup zvaničnim informacijama i dokumentima, kao suštinske komponente ostvarivanja sloboda medija, odnosno sloboda izražavanja i informisanja”.

U saopštenju se dodaje da Ombudsman skreće pažnju na nekažnjivost slučajeva kada se novinari napadaju, prete ili kada im se onemogućava da rade svoj posao, što utiče nesigurno okruženje za rad medija i indirektno otvara put za samocenzuru novinara i medija. Takođe, stalne poteškoće novinara da pristupe zvaničnim informacijama i dokumentima već godinama predstavljaju stalnu brigu.

“Ombudsman poziva na slobodan tok misli, govora i informacija i na razmišljanje i otvorenost naspram mišljenja koja su drugačije izražena, smatrajući iste bitnim vrednostima demokratije, kao sistem koji je Kosovo prihvatilo kao država”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020