Vesti
Društvo

Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine

Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Izgradnja mini hidrocentrala na Brezovici (Foto Kim arhiva)

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ombudsman skreće pažnju institucijama na potrebu snažnijeg zalaganja za preduzimanje konkretnih i potrebnih mera za zaštitu i očuvanje životne sredine.

Imajući u obzir da je pravo na sigurno i zdravo okruženje zagarantovano ustavom, Ombudsman poziva institucije, posebno Skupštinu, da vrše efektivnu kontrolu nad sprovođenjem ekoloških standarda i zakonodavstva od strane Vlade.

„Poziv se takođe upućuje i pravosuđu da građanima pruže efektivnu sudsku zaštitu u pogledu postupanja u slučajevima pokrenutim pred sudom zbog kršenja prava na životnu sredinu“.

U ovoj instituciji ističu da na Kosovu nije postignuto bilo kakvo poboljšanje u primeni zakonodavstva o životnoj sredini, kao ni zaštite ekoloških prava pred sudom.

Svetski Dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna, a osnovan je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1972. Ovogodišnja tema je „Slavite biodiverzitet“ i ima za cilj da podigne svest o zaštiti životne sredine, a poseban fokus će se posvetiti takođe i ugroženosti od izumiranja milion vrsta širom sveta.Ostale vesti

Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021
Odobren Zakon o ukidanju homologacije za vozila
Poslanici u kosovskoj skupštini usvojili su danas, u drugom čitanju, Nacrt zakona o vozilima kojim se ukida homologacija za nova i polovna drumska vozila, javlja KosovaPress.
  • 22.07.2021
Vladika Teodosije: Naše svetinje dele sudbinu našeg naroda
Skrnavljenje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod je jasna poruka da nismo poželjni na ovom području, kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije. 
  • 22.07.2021