Vesti
Društvo

Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine

Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Izgradnja mini hidrocentrala na Brezovici (Foto Kim arhiva)

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ombudsman skreće pažnju institucijama na potrebu snažnijeg zalaganja za preduzimanje konkretnih i potrebnih mera za zaštitu i očuvanje životne sredine.

Imajući u obzir da je pravo na sigurno i zdravo okruženje zagarantovano ustavom, Ombudsman poziva institucije, posebno Skupštinu, da vrše efektivnu kontrolu nad sprovođenjem ekoloških standarda i zakonodavstva od strane Vlade.

„Poziv se takođe upućuje i pravosuđu da građanima pruže efektivnu sudsku zaštitu u pogledu postupanja u slučajevima pokrenutim pred sudom zbog kršenja prava na životnu sredinu“.

U ovoj instituciji ističu da na Kosovu nije postignuto bilo kakvo poboljšanje u primeni zakonodavstva o životnoj sredini, kao ni zaštite ekoloških prava pred sudom.

Svetski Dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna, a osnovan je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1972. Ovogodišnja tema je „Slavite biodiverzitet“ i ima za cilj da podigne svest o zaštiti životne sredine, a poseban fokus će se posvetiti takođe i ugroženosti od izumiranja milion vrsta širom sveta.Ostale vesti

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020