Vesti
Društvo

Ombudsman preporučuje nadležnima da objave sva dokumenta o izgradnji mini hidroelektrana

Institucija Ombudsmana preporučila je Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, te opštinama Dečane i Štrpce da objave svu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju mini hidroelektrana u ovim mestima, a Sudskom i Tužilačkom savetu Kosova da preduzmu mere kako bi se slučajevi vezani za izgradnju elektrana tretirali sa prioritetom.
Ombudsman preporučuje nadležnima da objave sva dokumenta o izgradnji mini hidroelektrana
Izgradnja mini hidrocentrala na Brezovici (Foto Kim arhiva)

Ombudsman je na ovaj način reagovao nakon niza žalbi koje su uputili Dobrivoje Stevanović iz Štrpca i 1.200 drugih stanovnika, kao i prijave koja je podneta protiv Ministarstva ekonomije i životne sredine u vezi sa izgradnjom hidroelektrana u Opštini Štrpce.

Ombudsman je reagovao i na žalbe i prijave Adriatika Gacaferija, predstavnika nevladine organizacije „Ekološka odgovornost za delovanje" protiv opštine Dečane, kao i na žalbu Albuljene Nrecaj u ime NVO „INPO“ podnete protiv Ministarstva ekonomije i životne sredine, koje se odnose na ograničenje prava na pristup dokumentima koji se odnose na hidroelektrane.

Ombudsman je primetio da je proces u vezi izgradnje hidroelektrana na Kosovu praćen stalnim nedostacima u pogledu procedura, te pristupa informacijama, ali i (ne)učešća javnosti u donošenju odluka i pristupa pravdi.

“Ombudsman, uzimajući u obzir uticaj hidroelektrana na životnu sredinu, nedostatke koji se odnose na poštovanje prava građana na pristup informacijama, pravo na javno učešće u donošenju odluka i pristup pravdi, kao i nezadovoljstvo građana i civilnog društva, putem ovog izveštaja zahteva pažnju države da uravnoteži javne i ekonomske interese, pažljivo procenjujući interes između važnosti proizvodnje energije kroz hidroelektrane u zemlji, u odnosu na uticaj na životnu sredinu koji može da bude težak i nepopravljiv”, navodi se u preporuci Ombudsmana pomenutim institucijama.

Kako se dodaje, cilj ovog izveštaja je da se skrene pažnja Ministarstvu ekonomije i životne sredine, opštinama Dečane i Štrpce, ali i drugim nadležnim organima na objavljivanje dokumentacije u vezi sa zakonitošću hidroelektrana, kao i na neophodno učešće javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi.Ostale vesti

Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021
Gračanica: Savez slepih obeležio 75 godina postojanja
Invaliditet ne bi trebao da sprečava ljude u ostvarenju svojih ciljeva, poručio je na svečanoj sednici u velikoj sali Doma kulture u Gračanici predsednik Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije Radomir Jorgić povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove organizacije. 
  • 25.10.2021
Kada bi umetnici pokušali da sarađuju kao političari bili bi
Saradnja u oblasti kulture između Srba i Albanaca na Kosovu gotovo da ne postoji, rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”. Prema rečima Aleksandra Gudžića iz Doma kulture “Gračanica” razlog za to je jezička barijera, dok Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” smatra  da za to ne postoji politička volja, niti podrška.
  • 25.10.2021
Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
  • 24.10.2021