Vesti
Društvo

Ombudsman preporučuje nadležnima da objave sva dokumenta o izgradnji mini hidroelektrana

Institucija Ombudsmana preporučila je Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, te opštinama Dečane i Štrpce da objave svu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju mini hidroelektrana u ovim mestima, a Sudskom i Tužilačkom savetu Kosova da preduzmu mere kako bi se slučajevi vezani za izgradnju elektrana tretirali sa prioritetom.
Ombudsman preporučuje nadležnima da objave sva dokumenta o izgradnji mini hidroelektrana
Izgradnja mini hidrocentrala na Brezovici (Foto Kim arhiva)

Ombudsman je na ovaj način reagovao nakon niza žalbi koje su uputili Dobrivoje Stevanović iz Štrpca i 1.200 drugih stanovnika, kao i prijave koja je podneta protiv Ministarstva ekonomije i životne sredine u vezi sa izgradnjom hidroelektrana u Opštini Štrpce.

Ombudsman je reagovao i na žalbe i prijave Adriatika Gacaferija, predstavnika nevladine organizacije „Ekološka odgovornost za delovanje" protiv opštine Dečane, kao i na žalbu Albuljene Nrecaj u ime NVO „INPO“ podnete protiv Ministarstva ekonomije i životne sredine, koje se odnose na ograničenje prava na pristup dokumentima koji se odnose na hidroelektrane.

Ombudsman je primetio da je proces u vezi izgradnje hidroelektrana na Kosovu praćen stalnim nedostacima u pogledu procedura, te pristupa informacijama, ali i (ne)učešća javnosti u donošenju odluka i pristupa pravdi.

“Ombudsman, uzimajući u obzir uticaj hidroelektrana na životnu sredinu, nedostatke koji se odnose na poštovanje prava građana na pristup informacijama, pravo na javno učešće u donošenju odluka i pristup pravdi, kao i nezadovoljstvo građana i civilnog društva, putem ovog izveštaja zahteva pažnju države da uravnoteži javne i ekonomske interese, pažljivo procenjujući interes između važnosti proizvodnje energije kroz hidroelektrane u zemlji, u odnosu na uticaj na životnu sredinu koji može da bude težak i nepopravljiv”, navodi se u preporuci Ombudsmana pomenutim institucijama.

Kako se dodaje, cilj ovog izveštaja je da se skrene pažnja Ministarstvu ekonomije i životne sredine, opštinama Dečane i Štrpce, ali i drugim nadležnim organima na objavljivanje dokumentacije u vezi sa zakonitošću hidroelektrana, kao i na neophodno učešće javnosti u odlučivanju i pristupu pravdi.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021