Vesti
Društvo

Oko 80% svih procedura u zdravstvu obave medicinske sestre

Obeležava se Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Iako imaju težak i odgovoran zadatak, ovi zdravstveni radnici se trude da svoj posao obavljaju na najbolji mogući način, te da svakodnevno budu na usluzi pacijentima, pa se može reći da su oni stub svakog zdravstvenog sistema, ali i glavna spona između lekara i pacijenta.
Oko 80% svih procedura u zdravstvu obave medicinske sestre
Ilustracija (Foto Kim)

Zdravstveni radnici uvek imaju posla. Kada se pojave pandemije kao što je slučaj sa Kovidom-19, oni su na “prvoj liniji fronta” u borbi sa opakim neprijateljem.

Glavna medicinska sestra ambulante u Lapljem Selu Vesna Kaličanin se ovim poslom bavi 26 godina. Počela je kao radnik Kliničko-bolničkog centra u Prištini. 

„Danas, u eri savremene tehnologije, naravno da imamo i bolje aparate koji mogu da pruže adekvatnu zdravstvenu negu pacijentima. Sestre se konstantno edukuju, usavršavaju u svom poslu. Samim tim, naravno da pružaju bolju zdravstvenu negu pacijentima. Sestre predstavljaju sponu između pacijenta i lekara, da nije sestara i da nema tog timskog rada između lekara i sestara, teško da bi sistem mogao da funkcioniše kako treba“, kazala je Kaličaninova.

Sa njom se slaže i medicinski tehničar u Domu zdravlja Gračanica Vladimir Petković.

„Uslovi za rad su solidni, možemo se pohvaliti time da su čak i dobri. Osnovnih sredstava za rad imamo, imamo dovoljno veliki tim lekara, ali i sestara i tehničara, pa izuzeto dobro funkcionišemo. Na usluzi smo našim korisnicima i pacijentima svakodnevno“, rekao je Petković.

I on je naglasio da je rad medicinskih sestara i tehničara izuzetno važan za funkcionisanje celokupnog zdravstvenog sistema.

„Neka svetska istraživanja nam govore o tome da oko 80% svih procedura preduzetih u zdravstvu obave medicinske sestre i tehničari. Sami možete zaključiti kolika je važnost i uloga sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu“, istakao je Petković.

Tokom epidemije koronavirusa, napominje Kaličaninova, rad medicinskih sestara i tehničara je znatno otežan.

„Kada pacijent dođe, vi ne znate iz kog razloga se javlja u zdravstvenu ustanovu, da li je on već inficiran ili dolazi da po redovnu terapiju. Zato svaka sestra mora da se zaštiti, da obuče odgovarajuću zaštitnu opremu kako bi zaštitila i sebe i pacijenta“, dodala je ona.

Međunarodni dan medicinskih sestara se svakog 12. maja obeležava u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingejl, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije.Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020