Vesti
Društvo

Oko 80% svih procedura u zdravstvu obave medicinske sestre

Obeležava se Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Iako imaju težak i odgovoran zadatak, ovi zdravstveni radnici se trude da svoj posao obavljaju na najbolji mogući način, te da svakodnevno budu na usluzi pacijentima, pa se može reći da su oni stub svakog zdravstvenog sistema, ali i glavna spona između lekara i pacijenta.
Oko 80% svih procedura u zdravstvu obave medicinske sestre
Ilustracija (Foto Kim)

Zdravstveni radnici uvek imaju posla. Kada se pojave pandemije kao što je slučaj sa Kovidom-19, oni su na “prvoj liniji fronta” u borbi sa opakim neprijateljem.

Glavna medicinska sestra ambulante u Lapljem Selu Vesna Kaličanin se ovim poslom bavi 26 godina. Počela je kao radnik Kliničko-bolničkog centra u Prištini. 

„Danas, u eri savremene tehnologije, naravno da imamo i bolje aparate koji mogu da pruže adekvatnu zdravstvenu negu pacijentima. Sestre se konstantno edukuju, usavršavaju u svom poslu. Samim tim, naravno da pružaju bolju zdravstvenu negu pacijentima. Sestre predstavljaju sponu između pacijenta i lekara, da nije sestara i da nema tog timskog rada između lekara i sestara, teško da bi sistem mogao da funkcioniše kako treba“, kazala je Kaličaninova.

Sa njom se slaže i medicinski tehničar u Domu zdravlja Gračanica Vladimir Petković.

„Uslovi za rad su solidni, možemo se pohvaliti time da su čak i dobri. Osnovnih sredstava za rad imamo, imamo dovoljno veliki tim lekara, ali i sestara i tehničara, pa izuzeto dobro funkcionišemo. Na usluzi smo našim korisnicima i pacijentima svakodnevno“, rekao je Petković.

I on je naglasio da je rad medicinskih sestara i tehničara izuzetno važan za funkcionisanje celokupnog zdravstvenog sistema.

„Neka svetska istraživanja nam govore o tome da oko 80% svih procedura preduzetih u zdravstvu obave medicinske sestre i tehničari. Sami možete zaključiti kolika je važnost i uloga sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu“, istakao je Petković.

Tokom epidemije koronavirusa, napominje Kaličaninova, rad medicinskih sestara i tehničara je znatno otežan.

„Kada pacijent dođe, vi ne znate iz kog razloga se javlja u zdravstvenu ustanovu, da li je on već inficiran ili dolazi da po redovnu terapiju. Zato svaka sestra mora da se zaštiti, da obuče odgovarajuću zaštitnu opremu kako bi zaštitila i sebe i pacijenta“, dodala je ona.

Međunarodni dan medicinskih sestara se svakog 12. maja obeležava u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingejl, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020