Vesti
Društvo

Oko 4.600 građana Kosova se ove godine odreklo državljanstva

Oko 4.600 građana Kosova odreklo se državljanstva tokom ove godine, što je za 1.000 više nego godinu dana ranije kada se državljanstva odreklo 3.600 ljudi.
Oko 4.600 građana Kosova se ove godine odreklo državljanstva
Priština (Foto Igor Vuković)

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova kažu da je glavni razlog za odricanje od državljanstva to što u različitim zemljama, uglavnom u Evropskoj uniji, nije dozvoljeno dvojno državljanstvo, preneo je RTK2.

Predstavnik Ministarstva Behar Haziraj izjavio je za Radio Kosovo da su od januara do novembra 2021. godine od državljanstva Kosova odustale 4.594 osobe, od kojih 2.359 muškaraca i 2.235 žena.

Glavni razlog koji tera građane Kosova da se odreknu državljanstva je zabrana dvojnog državljanstva u mnogim zemljama EU, tvrdi Haziraj.

„S obzirom na to da je veliki broj naših državljana već godinama živi u ovim zemljama, a veliki broj je rođen u ovim zemljama i kao rezultat toga stekao pravo na sticanje državljanstva i u obavezi su da budu oslobođeni prethodnog državljanstva u slučaju da žele da steknu državljanstvo te zemlje“, rekao je Haziraj.

Od januar do novembra 2021. godine državljanstvo Kosova stekle su 362 osobe.

Prema podacima Ministarstva, od 2017. do 2020. godine državljanstva se odreklo 20.113 građana Kosova.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022