Vesti
Društvo

OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja

Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Vladica Trajković, Ljiljana Šubarić, Milan Joksimović i Aleksandra Đekić tokom obilaska pravoslavnog groblja na Padalištu (Foto Opština Gračanica)

Kako navode, novo pravoslavno groblje nakon toga je obišla i predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić, zajedno sa direktoricom inspekcije Jelenom Stojanović, direktorom javnih službi Vladicom Trajković i direktoricom urbanizma Aleksandrom Đekić.

Direktorica opštinskog odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je da će inspekcija preduzeti zakonom propisane mere kako bi sankcionisala i kaznila izvršioca.

„Ovo je sramno, imala sam neprijatan uznemirujući razgovor u prisustvu policije koja će otvoriti slučaj. Opštinsko odeljenje inspekcije postupa prema zakonu i važećim pravilnicima, a izvršilac je dobio rok od 24 sata da dostavi neophodnu dokumentaciju“, kazala je Stojanović.

Šubarićeva je istakla da ovo nije prvi puta da isti čovek ugrožava opštinsku imovinu i potvrdila da je inspekcija preduzela potrebne mere.

„Nakon saznanja o skrnavljenju pravoslavnog groblja na Padalištu, kao i imovine kojom preko puta upravlja Agencija za privatizaciju, od strane Albanca koji svoju stoku pušta na ispašu, izašli smo na teren da vidimo činjenično stanje. Opštinska inspekcija je izašla na teren i preduzela neophodne mere“, kazala je Šubarić.

Direktor javnih službi Vladica Trajković rekao je da se opštinska imovina puštanjem stoke uništava neko vreme.

„Na Padalištu smo zasadili ukrasni bagrem i crni bor kako bi sprečili stvaranje divljih deponija u blizini groblja, međutim, stoka koja se tu pušta na ispašu je sve uništila. Imamo problem sa lokalnim farmerom i nadam se da ćemo sa inspekcijom, rukovodstvom opštine i Agencijom za privatizaciju naći način da to rešimo“, kazao je Trajković.

Predsednica opštine Gračanica kazala je da će lokalna samouprava u narednoj godini izdvojiti 164.000 evra kako bi se uredila groblja u Gračanici i Lapljem Selu.

„Što se tiče novog groblja u Gračanici planiramo izgradnju kapele i pomoćnih objekata, kao i uređenje prilaza“, kazala je ona i dodala:

„Odeljenje javnih službi i komunalno preduzeće ‚Ekologija‚ će u najkraćem roku rekonstruisati deo ograde koji nedostaje, a koja je u proteklom periodu otuđena od strane nepoznatih počinioca. Na taj načina zaštitićemo grobove preminulih sugrađana i opštinsku imovinu", zaključila je predsednica Šubarić.

Podsetimo, B.I. iz Gračanice u nedelju je na grobu svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao stado krava i koza. Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023